Η Αυστρία απειλεί να εμποδίσει την ΕΕ από την εξασφάλιση επιπλέον 100 εκατ. δόσεων Pfizer/BioNTech, εάν η Βιέννη δεν λάβει μεγαλύτερο μερίδιο από τη διανομή των εμβολίων.
Η πράξη αυτή αποτελεί μία ακόμη τακτική κλιμάκωσης από τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ζητά να λάβει μεγαλύτερο μερίδιο από τα εμβόλια της ΕΕ, αν και σύμφωνα με το Politico δεν βρίσκεται σε άμεση ανάγκη.
Η ΕΕ τους επόμενους μήνες θα λάβει 10 εκατ. δόσεις από τις Pfizer/BioNTech στο πλαίσιο μιας δεύτερης σύμβασης για την αγορά 100 εκατ. εμβολίων -επιπλέον των 500 εκατ. που έχουν ήδη παραγγελθεί. Αυτές οι 100 εκατ. δόσεις, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αναμενόταν να παραδοθούν στο τέλος του 2021, αλλά η εταιρεία είπε ότι μπορεί να προσφέρει 10 εκατ. λήψεις πριν από τις 30 Ιουνίου. Αυτό ήταν που πυροδότησε και την αντιπαράθεση στην ΕΕ.
Ο Κουρτς ήταν εκείνος που απείλησε με βέτο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, ενώ κατηγόρησε την ΕΕ για «παζάρι» για τις δόσεις των εμβολίων με ορισμένες χώρες, κατηγορώντας τους για «μυστικές συμφωνίες».
Η απειλή της Αυστρίας έχει προκαλέσει την οργή διπλωματών από χώρες της ΕΕ με έναν εξ αυτών να υποστηρίζει ότι η Βιέννη αποκλείει τα 10 εκατομμύρια δόσεις στα κράτη μέλη «που τους έχουν ανάγκη, όπως η Λετονία και η Βουλγαρία».
«Αυτό δείχνει ότι ο Κουρτς είναι πρόθυμος να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή 50 εκατομμυρίων Ευρωπαίων για να πάρει κάτι που δεν χρειάζεται καν», δήλωσε ο διπλωμάτης στο Politico.
«Η Αυστρία ελπίζει για ταχεία λύση του ζητήματος, προκειμένου να είναι σε θέση η Επιτροπή να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό με τη προμήθεια των επιπλέον 100 εκατ. δόσεων Pfizer», ανέφερε αξιωματούχος σε δήλωσή του που εστάλη από τη Βιέννη, προσθέτοντας ότι τον Καγκελάριο στηρίζουν η Τσεχία, Κροατία, Σλοβενία, Λετονία και Βουλγαρία.
Να σημειωθεί ότι η Αυστρία βασίζει την απειλή της στο γεγονός ότι η νέα αγορά εμβολίων Pfizer χρειάζεται ομόφωνη απόφαση από τις χώρες της ΕΕ.
Αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ και η Επιτροπή δήλωσαν ότι η Αυστρία δεν έχει νόμιμους λόγους να εμποδίσει την αγορά, καθώς έχει ήδη εγκρίνει τη μεγαλύτερη, συνολική σύμβαση με τη BioNTech/ Pfizer και τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια.
«Είναι μια κενή απειλή καθώς η Αυστρία δεν μπορεί να εμποδίσει το κοινό σχέδιο προμηθειών. Αλλά εάν η Βιέννη δεν θέλει πλέον να συμμετάσχει στο κοινό σχέδιο, σίγουρα θα πάρει τον δρόμο του. Αλλα κράτη θα είναι σίγουρα έτοιμα να μπουν και να αγοράσουν το αυστριακό μερίδιο», αναφέρει διπλωμάτης.
Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η προσπάθεια του Κουρτς αποτελεί κάλυψη για το γεγονός ότι η Αυστρία δεν αγόρασε αρχικά όλες τις δόσεις BioNTech / Pfizer και Johnson & Johnson που της είχαν διατεθεί βάσει της αναλογικής κατανομής.
Οι χώρες δεν περιμένουν να λάβουν τις πρώτες δόσεις Johnson & Johnson μέχρι τα τέλη Απριλίου, καθώς η ουσία εμβολίου πρέπει να τοποθετηθεί σε φιαλίδια στις Η.Π.Α.
Μέχρι στιγμής, οι χώρες της ΕΕ γενικά φαίνεται να συμφωνούν ότι 1 έως 2 εκατομμύρια των 10 εκατομμυρίων δόσεων από την παράδοση πρέπει να χορηγούνται σε χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Λετονίας, και ενδεχομένως της Σλοβακίας και της Εσθονίας. Ορισμένες χώρες, με επικεφαλής την Πολωνία, δεν θέλουν να δώσουν επιπλέον δόσεις πέραν της αναλογικής κατανομής, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες.