Τον κώδωνα του κινδύνου για ξηρασία κρούει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, εν όψει καλοκαιριού. Η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζει έναν τέτοιο κίνδυνο, ενώ η προειδοποίηση αφορά επίσης Ισπανία, νότια Πορτογαλία, Ρουμανία, αλλά και χώρες που δεν «γειτονεύουν» με τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, καθώς και τις σκανδιναβικές χώρες.
Η Ισπανία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με πρόωρο κύμα καύσωνα, καθώς ο υδράργυρος «άγγιξε» χθες μέχρι και τους 40 βαθμούς.
Η ξηρασία με την οποία η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη ενδεχομένως να είναι μια επανάληψη ή να κριθεί χειρότερη του περυσινού καλοκαιριού. «Έρχεται» δε, μετά από έναν χειμώνα με λίγα χιόνια και βροχές· συνεπώς, τα λιωμένα ύδατα θα συμβάλλουν πολύ λιγότερο φέτος στα αποθέματα νερού, όπως σημειώνει στο Politico ο Αντρέα Τορέτι, ανώτερος ερευνητής στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Περισσότερο από το ένα τέταρτο της Ευρώπης βρίσκεται σε ξηρασία από τον Απρίλιο, ενώ στοιχεία και εικόνες που δίνονται για χώρες κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Στην Καταλονία το νερό δεν θα φτάνει για εκατομμύρια κατοίκους, στην Γαλλία οι συγκρούσεις και για το νερό και την περίοδο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχουν οδηγήσει πολλά χωριά να στερηθούν το νερό της βρύσης, στην Ιταλία έχει μειωθεί σημαντικά από τον περασμένο Ιούνιο, η στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, του Πάδου.
Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες και τις μελλοντικές ελλείψεις νερού, παράλληλα με τη διαχείριση των εντάσεων που προκύπτουν από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για το νερό.
ΑΡ / Darko Vojinovic
Στο Politico σημειώνεται ότι για να ξεφύγει η Ευρώπη από τον φαύλο κύκλο να ξεκινά κάθε χρόνο με μεγάλο έλλειμμα υπόγειων υδάτων, «θα χρειαζόμασταν σχεδόν μια δεκαετία με πολλά χρόνια βροχοπτώσεων», προειδοποίησε ο Φρεντ Χάτερμαν από το Ινστιτούτο Πότσδαμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων.
Μόνο που η ξηρασία είναι σύνθετο φαινόμενο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πλην της κλιματικής αλλαγής, όπως την κακή διαχείριση του νερού ή την υπερκατανάλωση. Η άνοδος της θερμοκρασίας θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην παροχή νερού στην Ευρώπη, υπογραμμίζεται στο Politico.