Πριν γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας, η Τζόρτζια Μελόνι ήταν μία από τις πιο καταγγελτικές φωνές για το μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως πολιτικός της αντιπολίτευσης, προειδοποιούσε με μελανά χρώματα για τις προσπάθειες αντικατάστασης των γηγενών Ιταλών με εθνικές μειονότητες και υποσχόταν να θέσει σε εφαρμογή ναυτικό αποκλεισμό για να σταματήσει τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο.
Όπως επισημαίνει ωστόσο το Politico, κατά τη διάρκεια της θητείας της, υιοθέτησε μια σαφώς διαφορετική κατεύθυνση καθώς εν μέσω «εκτόξευσης» των παράτυπων αφίξεων, πέρασε νομοθεσία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άφιξη έως και 1,5 εκατομμυρίου νέων μεταναστών μέσω της νόμιμης οδού.
«Όταν είσαι στην κυβέρνηση, πρέπει να βρεις λύσεις αντί για αποδιοπομπαίους τράγους», δήλωσε στο Politico ο Κλαούντιο Τσεράσα, εκδότης της κεντρώας ιταλικής εφημερίδας Il Foglio.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η Ιταλία συρρικνώθηκε κατά περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα (περισσότερο από τον πληθυσμό του Μιλάνου). Σε 39 από τις 107 επαρχίες της, οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους.
Το διάταγμα του Μελόνι για τη νόμιμη μετανάστευση εκτιμά ότι η Ιταλία χρειάζεται 833.000 νέους μετανάστες τα επόμενα τρία χρόνια για να καλύψει το κενό στο εργατικό δυναμικό της. Ανοίγει την πόρτα σε 452.000 εργαζομένους κατά την ίδια περίοδο για την κάλυψη εποχικών θέσεων εργασίας σε τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός, καθώς και μακροχρόνιων θέσεων όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εργαζόμενοι στη φροντίδα και μηχανικοί.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά ρεαλιστική συμπεριφορά», δήλωσε ο Ματέο Βίγια, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης στο think tank ISPI στην Ιταλία. «Υπάρχει μια αλλαγή στη ρητορική».
Με δεδομένους τους κανόνες της Ιταλίας που επιτρέπουν στους Ιταλούς πολίτες να φέρνουν συγγενείς από το εξωτερικό, «είναι εύκολο να προβλέψουμε ότι σε κάτι σαν 10 χρόνια, αυτοί οι αριθμοί θα τριπλασιαστούν», φέρνοντας περίπου 1,5 εκατομμύριο μετανάστες, δήλωσε ο Μαουρίτσιο Αμπροσίνι, καθηγητής κοινωνιολογίας και ειδικός σε θέματα μετανάστευσης στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Όσο πληθυσμό έχει χάσει δηλαδή η χώρα λόγω της δημογραφικής παρακμής.
Ενώ η Μελόνι συνέχισε να ακολουθεί σκληρή γραμμή απέναντι στις παράτυπες αφίξεις, δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι είναι αποτελεσματική. Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν με βάρκα μετά από διάπλου της Μεσογείου έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, σε 106.000 μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 53.000 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Η στροφή της Μελόνι δεν πέρασε απαρατήρητη από τους συμμάχους της στη Δεξιά, ιδίως στο ακροδεξιό Κόμμα της Λέγκας που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.
«Πού πήγε η πρωθυπουργός Μελόνι που έλεγε "ναυτικός αποκλεισμός";" αναρωτήθηκε ο Ατίλιο Λουτσία, μέλος της Λέγκας και αντιδήμαρχος της Λαμπεντούζα, του μικροσκοπικού νησιού όπου φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες. «Ήλπιζα... ότι επιτέλους θα είχαμε μια δεξιά κυβέρνηση η κατάσταση θα άλλαζε ... αλλά η δεξιά γίνεται χειρότερη από την αριστερά», προσθέτει.