Πολιτική κρίση στη Γεωργία: Εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και Αστυνομία - 26 τραυματίες
AP / Zurab Tsertsvadze
AP / Zurab Tsertsvadze

Πολιτική κρίση στη Γεωργία: Εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και Αστυνομία - 26 τραυματίες

Συγκρούσεις, που σημειώθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ στη Γεωργία, προκάλεσαν τον τραυματισμό 26 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους διαδηλωτών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας αυτής του Καυκάσου, στην οποία πραγματοποιούνται από την περασμένη εβδομάδα φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις.

Οι διασώστες «μετέφεραν 26 ανθρώπους σε ιατρικές δομές», οι 23 από τους οποίους ήταν διαδηλωτές και οι τρεις αστυνομικοί, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η αστυνομία έκανε χρήση ισχυρών εκτοξευτήρων νερού και δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος, το οποίο απάντησε εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα εναντίον των αστυνομικών.

Μερικοί διαδηλωτές κατέφυγαν σε μια εκκλησία στην κεντρική πλατεία για να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς. Το ίδιο σενάριο είχε εκτυλιχθεί στη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων.

Δεκάδες διαδηλωτές, δημοσιογράφοι και αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί στη διάρκεια συγκρούσεων στο περιθώριο αυτών των συγκεντρώσεων, μολονότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός.

Η Γεωργία βιώνει μια βαθύτατη πολιτική κρίση, μετά την απόφαση της φιλορωσικής κυβέρνησης, η οποία αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2012, προκάλεσε την Πέμπτη αυτές τις διαμαρτυρίες αναβάλοντας για το 2028 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση - ένας στόχος που είναι ωστόσο εγγεγραμμένος στο Σύνταγμα αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας είχε ορκιστεί λίγες ώρες νωρίτερα ότι δεν θα διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση που έχει οργιστεί με την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» να βάλει στον πάγο τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ.

Η χώρα του Καυκάσου των περίπου 3,7 εκατ. κατοίκων βιώνει πολιτική κρίση από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου και τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος - με νοθεία, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση -. Βουλευτές της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν το Κοινοβούλιο κατηγορώντας το «Γεωργιανό Όνειρο» ότι προδίδει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας και τη φέρνει πιο κοντά στη Μόσχα.

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Γεωργίας

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίτζε, αρνήθηκε διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση ενώ συνεχίζονται οι ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων καταστολής έξω από το κοινοβούλιο στην Τιφλίδα.

Χιλιάδες διαδηλωτές ανεμίζοντας σημαίες της χώρας και της ΕΕ και φωνάζοντας «Γεωργία» βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, το Μπατούμι, με την αστυνομία να επεμβαίνει για να διαλύσει το πλήθος.

Και όταν συγκεντρώθηκαν ξανά μακριά από τη Βουλή, οι δυνάμεις καταστολής εκτόξευσαν δακρυγόνα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Μάλιστα, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλεμέ Ζουραμπισβίλι, επέκριναν τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων από την αστυνομία.

Η Ζουραμπισβίλι, που υποστηρίζει το «κίνημα αντίστασης», όπως το αποκαλεί, κατά του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε χθες ότι οι συλληφθέντες διαδηλωτές υπέστησαν «συστηματικούς ξυλοδαρμούς».

Όπως είπε, «η πλειονότητα των συλληφθέντων διαδηλωτών φέρνουν τραύματα στα κεφάλια και τα πρόσωπα, κατάγματα οστών του προσώπου, μαυρισμένα μάτια, ανοικτές πληγές».

Ποια είναι η αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ;

Όπως αναφέρει το Associated Press, οι ΗΠΑ και η ΕΕ προσπαθούν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη γεωργιανή κυβέρνηση.

Το Σάββατο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αναστολή των στρατηγικών του σχέσεων με τη Γεωργία και καταδίκασε την απόφαση να σταματήσει τις προσπάθειές της για ένταξη στην ΕΕ.

Η ΕΕ παραχώρησε στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο υπό τον όρο ότι θα πληροί τις αυστηρές προϋποθέσεις εισόδου στο μπλοκ.

Την άνοιξη, όμως, η ΕΕ ανέστειλε την ένταξη της Γεωργίας και μείωσε την οικονομική της στήριξη, αφού το γεωργιανό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο περί «ξένης επιρροής», ο οποίος θεωρήθηκε ευρέως ως πλήγμα για τις δημοκρατικές ελευθερίες.