Το Κατάρ, το μικρό κράτος του Περσικού Κόλπου βρίσκεται, για άλλη μια φορά, στο επίκεντρο της παγκόσμιας διπλωματίας, σε αυτή την περίπτωση για τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει σε συμφωνίες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, καθώς και για την εκκένωση ξένων υπηκόων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Την Τετάρτη, το Κατάρ μεσολάβησε για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και της Αιγύπτου, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, για την αποχώρηση από τη Γάζα ξένων υπηκόων και σοβαρά τραυματισμένων Παλαιστίνιων αμάχων. Μια συμφωνία, που σύμφωνα με πηγή, που επικαλείται το CNN, ήταν ανεξάρτητη από τις όποιες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.
Το Κατάρ βρίσκεται σε μια ευαίσθητη διπλωματική θέση η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής προς όφελός του, καθιστώντας το απαραίτητο σύμμαχο για την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, η σχέση του εμιράτου με τη Χαμάς μπορεί να αποβεί εις βάρος του.
Το πλούσιο σε φυσικό αέριο Κατάρ έχει διατηρήσει σχέσεις με τη Χαμάς ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, διατηρεί κανάλια επικοινωνίας με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει τον ρόλο του Κατάρ, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζάτσι Χανέγκμπι, να λέει ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της αραβικής χώρας «είναι ζωτικής σημασίας αυτή τη στιγμή».
Η Χαμάς φιλοξενούμενη του Κατάρ
Στον απόηχο των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης του 2011, το Κατάρ ήρθε σε ρήξη με Άραβες γείτονές του, γιατί υποστήριξε τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να ανατρέψουν τα καθεστώτα σε πολλά αραβικά κράτη, ενώ επέτρεψε στη Χαμάς (που πάντα στηρίζεται από το Ιράν) να δημιουργήσει πολιτικό γραφείο στη Ντόχα. Επιπλέον, σύμφωνα με το CNN, το Κατάρ πληρώνει τους μισθούς του δημόσιου τομέα στη Γάζα και μέρος ενός επιδόματος 30 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα για οικογένειες και για καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση.
Στο Κατάρ εδρεύει το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera, που θεωρείται ότι προβάλλει τις θέσεις της Χαμάς.
Eπιτυχημένος διαμεσολαβητής
Αναλυτής εξηγεί στο CNN ότι η διαμεσολάβηση είναι ένα από τα πιο εμπορικά «εξαγωγικά προϊόντα» του Κατάρ.
Η Ντόχα είχε διαμεσολαβήσει μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο για την απελευθέρωση πέντε Αμερικανών από ιρανική κράτηση. Το Κατάρ διαδραμάτισε διαμεσολαβητικό ρόλο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ το 2022 αποδείχθηκε καθοριστικό για την εκκένωση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τη «Washington Post», ΗΠΑ και Κατάρ «συμφώνησαν να επανεξετάσουν» τη σχέση της Ντόχα με τη Χαμάς μετά την επίλυση της κρίσης των ομήρων. Για την ώρα δεν είναι σαφές αν η επανεκτίμηση θα συνεπάγεται έξοδο των ηγετών της Χαμάς από το Κατάρ. Αναλυτές εκτιμούν ότι το Κατάρ απλώς θα διαχωρίσει τη θέση του από την τρομοκρατική οργάνωση.