Πώς θα νομιμοποιήσει την εισβολή;
AP
AP

Πώς θα νομιμοποιήσει την εισβολή;

Η απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση φαίνεται να είναι η άρον-άρον προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία. Η ανακοίνωση των ρωσόφωνων περιοχών στο Ντονμπάς για δημοψηφίσματα αναμένεται να ακολουθηθεί αντίστοιχα σε Χερσώνα και Ζαπορίζια, δείχνοντας τη βιασύνη του Κρεμλίνου να προλάβει τις εξελίξεις.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν πως ο Πούτιν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο, οι διαρροές έδωσαν την απάντηση για τον τρόπο που το Κρεμλίνο επιθυμεί να το κάνει.

Τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες από τον ρωσικό στρατό περιοχές, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, φαίνεται να είναι ο επιθυμητός τρόπος ολοκλήρωσης των ρωσικών ειδικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, όπως είχε βαφτίσει την εισβολή ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βέβαια, με αυτή την κίνηση, η Μόσχα ουσιαστικά δεν θα αφήσει περιθώριο στην Ουκρανία για διαπραγματεύσεις, «αναγκάζοντας» το Κίεβο να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, αλλά και να εντείνει εκείνη τις επιχειρήσεις του στα μέτωπα του πολέμου. Αλλά ενδεχομένως αυτό δεν είναι το πρώτο μέλημα για τον Πούτιν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ο Ρώσος πρόεδρος κοιτάζει προς το εσωτερικό του περισσότερο πλέον.

Μέχρι τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν βασιζόταν στην απάθεια για να φέρει σε πέρας τις επεκτατικές βλέψεις του. Ωστόσο, τώρα με τις συνεχιζόμενες απώλειες στα ουκρανικά μέτωπα σε εξοπλισμό και ανθρώπους, ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να αρχίσει να δικαιολογεί τον πόλεμο στο ρωσικό κοινό που απευθύνεται.

Ένα από τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνει είναι βέβαια η πολιτική νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής των ουκρανικών εδαφών, προτού οι συνθήκες στο έδαφος αλλάξουν. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο, όπως άλλωστε ούτε η εισβολή, που εξελίσσεται διαφορετικά από ό,τι περίμεναν στο Κρεμλίνο.