Το εξωφρενικό νομοσχέδιο του ποπουλιστή Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτωρ Όρμπαν για την ομοφυλοφιλία έχει συσπειρώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον του. Η σύγκρουση είναι τόσο βαθιά καθώς αποτελεί ζήτημα ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αναμένεται να συνεχιστεί ακόμα πιο δριμεία.
Για τις Βρυξέλλες, η στάση της Ουγγαρίας αμφισβητεί τη συνολική ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κάτι παραπάνω από έναν οργανισμό οικονομικής συνεργασίας.
Εάν δηλαδή δεν υπάρχει μία πολιτισμική σύγκλιση ανάμεσα στα μέλη, τότε ουσιαστικά το μόνο που απομένει είναι η συγκολλητική ουσία των οικονομικών δεσμών, ένα κατ’ εξοχήν εφήμερος δεσμός. Ακριβώς επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη βλέπουμε να βρίσκεται μπροστά σε αυτή τη σύγκρουση με τη Βουδαπέστη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βέβαια ανέδειξε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της Ένωσης σε αυτή τη μετωπική σύγκρουση.
Την Τρίτη, 16 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, μετουσιώνοντας το πνεύμα της ΕΕ, η Γαλλία, αν και πιο επιφυλακτική, αλλά κι η φιλελεύθερη Ολλανδία κι η Ελλάδα καταδίκασαν την Ουγγαρία για το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση, το οποίο συνδέει εμμέσως πλην σαφώς, την ομοφυλία με την παιδοφιλία.
Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της UEFA, η οποία παραδοσιακά αποφεύγει να εμπλέκεται σε πολιτικά ζητήματα, πήρε εμμέσως θέση, επιτρέποντας στη γερμανική εθνική ομάδα να χρησιμοποιήσει τα εμβληματικά πολύχρωμα σύμβολα της ΛΟΑΤΚΙ στο Euro 2021.
Ο λαϊκιστής ηγέτης της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Όρμπαν, υπερασπίστηκε τη νομοθεσία, προσπαθώντας με συναισθηματισμούς για τα παιδιά και την οικογένεια να αντικρούσει την επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του παραμένει πιεσμένη λόγω των χειρισμών της με την πανδημία του κορονοϊού κι ενόψει των επερχόμενων εκλογών τον επόμενο χρόνο, εργαλειοποιεί τις συντηρητικές αξίες, θεωρώντας πως μπορεί να συγκρατήσει το ακροατήριο του.
Ωστόσο, εφ’ όσον η Βουδαπέστη προχωρήσει με την εφαρμογή της νομοθεσίας στη χώρα, τα περιθώρια αντίδρασης της ΕΕ είναι μικρά. Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, παρά το ότι έθιξε την οπισθοδρομική λογική του νομοθετήματος, αναφέρθηκε στη δυσκολία της Ένωσης να παρεμβαίνει στη νομοθετική διαδικασία της κάθε χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να καταγγείλει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για παραβίαση των κανόνων της Ένωσης. Παραμένει ωστόσο ζητούμενο, κατά πόσο γρήγορα κι αποτελεσματικά μπορεί να δράσει το ΔΕΕ.