Η Κίνα έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για να χαλαρώσει την πολιτική της του «zero COVID», τροφοδοτώντας έτσι ένα μείγμα ανακούφισης και ανησυχίας, καθώς η κοινή γνώμη περιμένει να δει τις συνέπειες που θα έχει μια πλήρης κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στη δημόσια υγεία, καθώς και τον αντίκτυπο στο κινέζικο σύστημα υγείας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν πόσοι θάνατοι θα μπορούσαν να σημειωθούν στη χώρα εάν αποφασιστεί πλήρες άνοιγμα, με τους περισσότερους ειδικούς να επισημαίνουν τα σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού της χώρας και την έλλειψη ανοσίας της αγέλης στην Κίνα.
Μέχρι την Παρασκευή, στην Κίνα είχαν καταγραφεί 5.233 θάνατοι από κορονοϊό, καθώς και 331.952 κρούσματα με συμπτώματα.
Πάνω από 2 εκατομμύρια
Ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων στη Γκουανξού, στη Νοτιοδυτική Κίνα, Ζου Τζιατόνγκ, ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο στο ιατρικό περιοδικό «Shanghai Journal of Preventive Medicine» ότι η Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους εάν χαλαρώσει τους περιορισμούς του COVID με τον ίδιο τρόπο που έκανε και το Χονγκ Κονγκ μέσα στη χρονιά.
Σύμφωνα με την πρόβλεψή του, οι μολύνσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν σε περισσότερα από 233 εκατομμύρια.
1,5 εκατ. θάνατοι
Τον περασμένο Μάιο Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες είχαν υπολογίσει ότι η Κίνα κινδυνεύει με λίγο περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο θανάτους από τον κορονοϊό, εάν εγκαταλείψει τη σκληρή πολιτική του «μηδενικού COVID», χωρίς καμία διασφάλιση, όπως η ενίσχυση του εμβολιασμού και η πρόσβαση σε θεραπείες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Nature Medicine».
Προέβλεψαν ότι η ζήτηση για εισαγωγή στις ΜΕΘ θα ήταν 15 φορές μεγαλύτερη από τη διαθέσιμη χωρητικότητα, προκαλώντας περίπου 1,5 εκατομμύριο θανάτους.
Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να μειωθεί απότομα εάν η όλη προσπάθεια είχε επικεντρωθεί στον εμβολιασμό.
«Η Κίνα θα μπορούσε να έχει από 1,3 έως 2,1 εκατομμύρια θανάτους εάν άρει την πολιτική της για μηδενικό COVID-19 λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, καθώς και της έλλειψης υβριδικής ανοσίας», σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία επιστημονικών πληροφοριών και αναλύσεων Airfinity.
Διαβάστε επίσης: Πεκίνο και Σεντζέν χαλαρώνουν τους περιορισμούς στη σκιά των αναταραχών