Την ανησυχία του για την εκτεταμένη και αυξημένη χρήση των αντιβιοτικών για την καταπολέμηση του κορονοϊού εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιώντας ότι θα ενισχύσει την αντοχή των βακτηρίων και τελικά θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, κατά τη διάρκεια της κρίσης και πέραν αυτής.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε χθες ότι ένας «ανησυχητικός αριθμός» βακτηριακών λοιμώξεων γίνεται όλο και πιο ανθεκτικός στα φάρμακα που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους.
Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ανησυχεί πως η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού θα ενισχύσει περαιτέρω την τάση.
«Η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε αυξημένη χρήση αντιβιοτικών, η οποία τελικά θα οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά αντοχής στα βακτηρίδια που θα επηρεάσουν το βάρος των ασθενειών και των θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πέραν αυτής» χαρακτηριστικά ο Τέντρος σε συνέντευξη τύπου.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών με κορονοϊό χρειάζονταν αντιβιοτικά για τη θεραπεία επακόλουθων βακτηριακών λοιμώξεων. Ο Οργανισμός έχει εκδώσει οδηγίες στους γιατρούς να μην χορηγούν αντιβιοτική θεραπεία ή προφύλαξη σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα του COVID-19 χωρίς κλινική υποψία βακτηριακής λοίμωξης.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ αποκάλεσε την απειλή της μικροβιακής αντοχής ως «μία από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της εποχής μας» και επεσήμανε για μια ακόμη φορά την «υπερβολική χρήση» αντιβιοτικών σε ορισμένες χώρες.
Lucien Fortunati/AP Images for Dr. Tedros for WHO Director-General