Στην Ινδία καταγράφηκαν τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού την προηγούμενη εβδομάδα, με τις σχεδόν μισό εκατομμύριο νέες μολύνσεις στην χώρα να αυξάνουν τον παγκόσμιο απολογισμό των κρουσμάτων κατά 1%, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Παγκοσμίως ο αριθμός των νέων θανάτων από covid-19 μειώθηκε τις τελευταίες επτά ημέρες κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, επεσήμανε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε το 1,8 εκατομμύριο.
Η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και στην αμερικανική ήπειρο, στην οποία καταγράφηκαν περισσότερα από τα μισά κρούσματα και θάνατοι παγκοσμίως, αν και σε κάποιες περιοχές παρατηρούνται μειώσεις, σημείωσε ο ΠΟΥ στην τελευταία του έκθεση.
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, στο Περού, το Μεξικό, την Κολομβία και την Αργεντινή παρατηρούνται «αυξητικές τάσεις».
Στην Ευρώπη τα περισσότερα κρούσματα την εβδομάδα ως τις 30 Αυγούστου καταγράφηκαν στην Ισπανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ουκρανία. Συγκεκριμένα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ισπανία είναι αντίστοιχος με αυτόν που είχε καταγραφεί στην κορύφωση της επιδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ στην Ιταλία ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 85%.
«Η νοτιοανατολική Ασία κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο κρουσμάτων, κυρίως λόγω της αύξησης των μολύνσεων στην Ινδία», εξήγησε ο ΠΟΥ.
«Στην Ινδία αναφέρθηκαν σχεδόν 500.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες, αύξηση 9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, και ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως», πρόσθεσε.
Στην Αφρική, οι μολύνσεις στην Αιθιοπία έφτασαν «σε νέα ύψη», ενώ στη Νότια Αφρική –στην οποία έχει καταγραφεί ο πέμπτος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος στην ήπειρο—συνεχίζεται η καθοδική τάση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Αρκετές χώρες που μέχρι πρότινος ήταν σημαντικές εστίες της covid-19, όπως η Γκάνα, η Κένυα, η Γκαμπόν και η Μαδαγασκάρη, κατέγραψαν λιγότερα κρούσματα, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας: «(…) οι αριθμοί θα πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά καθώς ενδέχεται να επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένης της τρέχουσας ικανότητας διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και της στρατηγικής, αλλά και καθυστερήσεων στην αναφορά» κρουσμάτων.
Ο αριθμός των κρουσμάτων στην ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζει διακυμάνσεις, με τις περισσότερες μολύνσεις να αναφέρονται στο Ιράκ, το Ιράν, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.
Περισσότεροι από 25,44 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό παγκοσμίως και 847.965 έχουν πεθάνει.
AP Photo/Ajit Solanki