Στην προειδοποίηση ότι μέχρι την άλλη εβδομάδα τα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως θα έχουν φτάσει τα 10 εκατομμύρια, από 9,3 εκατομμύρια που είναι σήμερα, προέβη σήμερα ο Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια σε φιάλες συμπυκνωμένου οξυγόνου που χρησιμοποιούνται σε νοσηλευόμενους ασθενείς, επισημαίνοντας ότι οι διαθέσιμες ποσότητες είναι πολύ λιγότερες.
«Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της επιδημίας, λιγότερα από 10.000 κρούσματα είχαν καταγραφεί από τον ΠΟΥ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα ωστόσο κατεγράφησαν σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα, Προβλέπουμε ότι συνολικά θα ανέβουν στα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξή του που παραχώρησε σήμερα, ο Γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημείωσε ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτησης συμπυκνωτών οξυγόνου, συσκευών που ενισχύουν τη ροή οξυγόνου για να υποστηρίξουν την αναπνοή των πασχόντων από COVID-19. «Η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά», τόνισε.
Ανέφερε ότι χρειάζονται συνολικά 160.000 λίτρα συμπυκνωμένου οξυγόνου με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες, σύμφωνα με πηγές από τις εταιρείες παραγωγής, ενώ σήμερα οι διαθέσιμες ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις σημερινές σε αριθμό απαιτήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σκοπεύει να προχωρήσει στην άμεση προμήθεια 170.000 φιαλών συμπυκνωτών οξυγόνου και όπως ανακοινώθηκε το πρώτο βήμα θα γίνει τις επόμενες ημέρες με την προμήθεια 14.000 φιαλών συμπυκνωμένου οξυγόνου σε 120 χώρες.
Όσο αφορά την εξέλιξη της πανδημίας ο ο Δρ Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η πανδημία για πολλές χώρες της Αμερικής δεν είχε ακόμη κορυφωθεί και ότι είναι «ακόμα έντονη», ειδικά στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
«Θα χαρακτήριζα την κατάσταση ως εξελισσόμενη, χωρίς να έχει φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμά της, και πιθανότατα θα οδηγήσει σε διαρκή αριθμό περιπτώσεων και θανάτων τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ράιαν, συμπληρώνοντας πως «πολλές χώρες στην περιοχή έχουν σημειώσει 25-50% αύξηση σε περιπτώσεις κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα».
Προειδοποίηση για δεύτερο κύμα κορονοϊού
Στο μεταξύ, κορυφαίος λοιμωξιολόγος στην πανεπιστημιακή κλινική του Σαριτέ του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, προειδοποιεί για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού και δηλώνει πως δεν είναι αισιόδοξος.
Μετά τα τελευταία κρούσματα κορονοϊού, μεταξύ άλλων στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν φοβάται ότι ο ιός θα εξαπλωθεί απαρατήρητα στον πληθυσμό. Η πρόληψη της εξάπλωσης, πέρα από τις συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί, είναι τώρα το κλειδί, είπε ο κορυφαίος επιστήμονας την Τρίτη στο podcast του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NDR.
Κατά την άποψή του, απαιτείται από τώρα μεγάλη προσοχή, ώστε να μην υπάρξει δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού. Ο Ντρόστεν, στην τελευταία του παρουσία στο podcast του NDR μέχρι τα τέλη Αυγούστου, παρέπεμψε στην περίπτωση των ΗΠΑ: «Στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια "φοβερή κατάσταση" παρά τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες επικρατούν. Υπήρξε χαλάρωση πολύ νωρίς εκεί», τόνισε.
Αναφερόμενος στην Γερμανία, είπε : «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι σε ένα μήνα θα έχουμε εδώ ακόμα μια τόσο καλή κατάσταση όπως σήμερα όσον αφορά στην επιδημία του κορονοϊού. Σε δύο μήνες, νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα, αν δεν ενεργοποιήσουμε ξανά όλους τους "αισθητήρες συναγερμού" τώρα. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι υγειονομικές αρχές χρειάζονται υποστήριξη και συναίνεση», είπε χαρακτηριστικά πρόσθεσε .
AP Photo/Thanassis Stavrakis