του Γιώργου Παυλόπουλου
Φωτιά έχει βάλει στη Βιέννη ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την παρουσία του -το περασμένο Σάββατο, λίγες ώρες προτού επισκεφθεί την Ανγκελα Μέρκελ- στον γάμο της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ. Ο θόρυβος που προκλήθηκε από την πρόσκληση, αλλά και από την ιδιαιτέρως θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε ο Ρώσος πρόεδρος είναι τόσο μεγάλος, ώστε η αντιπολίτευση ζητά πλέον ανοιχτά την παραίτηση της Κνάισλ, την οποία κατηγορεί ότι ταπείνωσε τη χώρα της -και μαζί ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Αυστρία ασκεί αυτό το εξάμηνο την περιοδική προεδρία.
«Η εικόνα της Κνάισλ η οποία είναι γονατιστή μπροστά στον Πούτιν αποτελεί μία ντροπή», έγραψε χαρακτηριστικά γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Der Standard, σχολιάζοντας την επίμαχη σκηνή στην οποία η επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας υποβάλει... τα σέβη της στον πρόεδρο της Ρωσίας, με τον οποίο στη συνέχεια χόρεψε ένα παραδοσιακό βαλς. «Η υπουργός Εξωτερικών απώλεσε κάθε αξιοπιστία με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στον Πούτιν», συνέχισε ο ίδιος. «Η υπερβολικά βαθιά της υπόκλιση στον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα», σχολίασε και η Oe24.
Πολύ γρήγορα δε, η υπόθεση ξέφυγε από μια προσωπική αντιπαράθεση με την Κνάισλ και έχει μετατραπεί σε μια σκληρή κόντρα με το κόμμα το οποίο την τοποθέτησε στη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα: Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, το οποίο συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, προκαλώντας τη δυσφορία αρκετών στις Βρυξέλλες και την υπόλοιπη Ευρώπη. Όχι τόσο, βεβαίως, για τις θέσεις του στην οικονομία όσο για τη στάση του απέναντι στη Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν έχουν ανασύρει από τα αρχεία τους τις παραδοσιακά στενές και κατ'' αυτούς «σκοτεινές» σχέσεις του συγκεκριμένου κόμματος με τη Μόσχα. Ο ίδιος ο ηγέτης του, άλλωστε, ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, δεν έκρυψε ποτέ ότι επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, με την κατάργηση των κυρώσεων και την οικοδόμηση μιας στενότερης συνεργασίας, σε όλα τα επίπεδα. Γνωστοί είναι, επίσης, οι δεσμοί που διατηρούν αρκετοί βουλευτές και στελέχη της Ακροδεξιάς με το Κρεμλίνο και μια σειρά Ρώσους πολιτικούς, καθώς και τα ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει όχι απλώς στη Μόσχα, αλλά και στην Κριμαία, η προσάρτηση της οποίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν η αφορμή για την επιβολή των κυρώσεων από την ΕΕ.
Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι το φλερτ με τη Ρωσία δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα της αυστριακής Ακροδεξιάς. Ανάλογη στάση ακολουθούν όλοι οι όμοροι με τον Στράχε πολιτικοί της Ευρώπης -όπως η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι, ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς, αλλά και η ηγεσία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Η πίεση δε που ασκούν είναι τόσο ισχυρή, ώστε ακόμη και η Μέρκελ και ο Μακρόν μοιάζουν έτοιμοι για συμβιβασμό, με την πρώτη ευκαιρία.
Αν μη τι άλλο, ο Πούτιν έχει καταφέρει να ενσπείρει τον διχασμό εντός της ΕΕ, η οποία εξακολουθεί να αναζητεί ενιαία εξωτερική πολιτική. Όχι μόνο έναντι της Ρωσίας...
Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP