Μία ώρα και 45 λεπτά διήρκησε η τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι συζήτησαν όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η ουκρανική πλευρά ευθύνεται για την επίθεση γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.
Διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς», ενώ δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, για την προστασία των σταθμών αυτών.»
Παράλληλα συμφώνησε να γίνει διάλογος «μεταξύ της ΙΑΕΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα πάντα με το Παρίσι.
Αύριο Δευτέρα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, ο διευθυντής της Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται ότι θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Επιπλέον, κατηγόρησε τους Ουκρανούς, ότι αυτοί είναι που εμποδίζουν τους αμάχους από το να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε στον Πούτιν την ανησυχία του για την πιθανή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. Επίσης, τόνισε τη σημασία της εξεύρεσης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, ενώ επισήμανε πως θα πρέπει να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.
Οι δύο ηγέτες είχαν συζητήσει τηλεφωνικά ακόμη μία φορά αυτή την εβδομάδα, με γαλλικές πηγές να μεταδίδουν ότι δεν υπήρχε κάτι ενθαρρυντικό όσον αφορά στο ενδεχόμενο τερματισμού της σύρραξης.
Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε προηγουμένως με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι «η στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν.