Επίδειξη φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας, με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και πρόποση για τη «νέα εποχή» των σινορωσικών σχέσεων, έκαναν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ από τη Μόσχα, προτάσσοντας αμφότεροι το κατ’ ευφημισμόν «ειρηνευτικό σχέδιο» της Κίνας ως βάση «υπεύθυνου διαλόγου» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία -που απέχει μακράν από τη λήξη του.
Σφυρηλατώντας ακόμη ισχυρότερη στρατηγική συνεργασία, και εδραιώνοντας το κοινό μέτωπο έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, Σι και Πούτιν υπέγραψαν συνολικά 14 συμφωνίες που επικεντρώνονται στο οικονομικό πεδίο, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισημαίνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της Κίνας, γεγονός που μεταφράζεται σε συνέχιση και ενίσχυση της πολύτιμης στήριξης της ρωσικής οικονομίας εκ μέρους του Πεκίνου κόντρα στις κυρώσεις της Δύσης.
Η Κίνα είναι πλέον ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της διεθνώς απομονωμένης Ρωσίας, με τον Σι Τζινπίνγκ να στέκεται σταθερά δίπλα στον «αγαπητό φίλο» Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο όχι μόνο επισκέφθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), αλλά τον προσκάλεσε μάλιστα και να επισκεφθεί το Πεκίνο.
«Ειλικρινείς, φιλικές και πλούσιες σε αποτέλεσμα» ήταν σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο οι συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος από πλευράς του διατράνωσε πως οι σινο-ρωσικές σχέσεις «βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της Ιστορίας τους» και δήλωσε βέβαιος ότι «η σινορωσική συνεργασία έχει πραγματικά απεριόριστες δυνατότητες και προοπτικές». Ο Σι Τζινπίνγκ μίλησε για τη «στενή σχέση» που έχει οικοδομήσει εδώ και μία δεκαετία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και χαρακτήρισε τη σινορωσική σχέση «καθοριστική για την παγκόσμια τάξη, το μέλλον και το πεπρωμένο ολόκληρης της ανθρωπότητας», με τον Πούτιν να συμπληρώνει -με το βλέμμα στραμμένο στη Δύση- πως βρίσκεται σε «διαρκή επαφή» με τον Κινέζο ομόλογό του.
Ανάμεσα σε θερμές χειραψίες και χαμόγελα την ώρα που μαίνεται ο καταστροφικός ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, οι πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας επιχείρησαν να εμφανιστούν ως υπέρμαχοι «υπεύθυνου διαλόγου» και «ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης» (όπως αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν) για τον τερματισμό του πολέμου -ουκρανικής κρίσης ή σύγκρουσης, κατά τη δική τους ορολογία. Ουδεμία ένδειξη προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις ότι η επίσκεψη Σι θα μπορούσε τελικά να έχει το όποιο όφελος για το Κίεβο. Υπό αυτό το πρίσμα, άγνωστο είναι εάν όντως ο Σι Τζινπίνγκ θα έχει τελικά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Επαναλαμβάνοντας τα περί «ουδετερότητας» του Πεκίνου με επιδίωξη να εμφανιστεί σε ρόλο «ειρηνοποιού», ο Σι Τζινπίνγκ επέμεινε στο κείμενο θέσεων 12 σημείων που είχε καταθέσει την 24η Φεβρουαρίου, παρόλο που έχει ευρέως απορριφθεί από τη Δύση ως συντασσόμενο με τη Ρωσία -δεδομένου ότι καλεί μεν σε σεβασμό κυριαρχίας, αλλά όχι στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων- και επί της ουσίας ευθυγραμμίζεται με το ρωσικό αφήγημα ότι η πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ πυροδότησε τη ρωσική εισβολή.
Κατά τον Σι, πάντως, το σχέδιο βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ, και η Κίνα βρίσκεται «στη σωστά πλευρά της Ιστορίας» στο Ουκρανικό, με τον Ρώσο πρόεδρο να σπεύδει να «συνηγορήσει», χαρακτηρίζοντας «αντικειμενική και δίκαιη» του στάση του Πεκίνου.
Μετά τις συνομιλίες του με τον Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η κινεζική πρόταση δύναται να αποτελέσει τη βάση διευθέτησης στην Ουκρανία, όμως ο ίδιος δεν βλέπει «ετοιμότητα» για συνομιλίες από τη Δύση και το Κίεβο. «Πολλές πρόνοιες του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου μπορούν να αποτελέσουν τη βάση διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όποτε η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμοι γι’ αυτό» ήταν η ακριβής δήλωση Πούτιν, με την οποία ρίχνει το «μπαλάκι» στην ουκρανική ηγεσία.
Η κυβέρνηση Ζελένσκι θέτει ως προαπαιτούμενο για εκεχειρία και διαπραγμάτευση την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, την οποία το γενικόλογο κινεζικό σχέδιο δεν περιλαμβάνει, σηματοδοτώντας στην πράξη επικύρωση της κατάληψης εδαφών εκ μέρους της Ρωσίας. Ουσιαστικά τίποτα από όσα έχει «προσφέρει» η Κίνα μέχρι στιγμής δεν αντανακλά την απαίτηση της Ουκρανίας να αποσυρθούν όλα τα ρωσικά στρατεύματα από το έδαφός της, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να τονίζουν ότι οποιαδήποτε πρόταση εκεχειρίας που δεν περιλαμβάνει απόσυρση στρατευμάτων, αποσκοπεί στην πραγματικότητα στην εδραίωση των εδαφικών κερδών της Μόσχας και την ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων προκειμένου να αντεπιτεθούν στο ουκρανικό μέτωπο.
«Η Κίνα δεν αισθάνεται καμία ευθύνη να λογοδοτήσει το Κρεμλίνο για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία και αντί να τις καταδικάσει, θα προτιμούσε να παρέχει διπλωματική κάλυψη στη Ρωσία για να συνεχίσει να διαπράττει αυτά τα εγκλήματα», τονίζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αναφορικά με την τριήμερη επίσκεψη Σι στη Μόσχα, η οποία ήλθε στη σκιά του εντάλματος σύλληψης της Χάγης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «O κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική κίνηση της Ρωσίας, που υποστηρίζεται από την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, να 'παγώσει' τον πόλεμο με τους δικούς της όρους», προειδοποιεί ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: H Κίνα πρέπει να ζητήσει τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία
Ρωσία και Κίνα: «Η συμμαχία μας δεν είναι στρατιωτικοπολιτική»
Η Ιαπωνία στηρίζει την Ουκρανία: Ο Κισίντα συναντά τον Ζελένσκι στο Κίεβο