Η Αυστρία και δώδεκα άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε επτά κριτήρια για τη θέσπιση ενός «πράσινου διαβατηρίου» για τον τουρισμό, όπως δήλωσε η Αυστριακή υπουργού Τουρισμού, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA).
Στόχος να εφαρμοστεί ταχύτερα και όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι επτά προτεραιότητες να διαβιβαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μετά από πρόσκληση της Κέστινγκερ, για πρώτη φορά η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ιταλία συζήτησαν τις προτεραιότητες για την εφαρμογή του «πράσινου διαβατηρίου» σε τηλεδιάσκεψη τους στις 29 Μαρτίου.
Το αργότερο έως τον Ιούνιο
Τα 13 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι το «πράσινο διαβατήριο» θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τον Ιούνιο, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ελευθερία ταξιδιού ενώ η πανδημία συνεχίζεται.
«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά αντιμετωπίζονται ισότιμα και ότι δεν θα υπάρχει διάκριση, καθώς δεν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός από την "πίσω πόρτα", και αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας ασφαλούς και φιλικής προς το χρήστη τεχνικής λύσης, αναφέρεται στον κατάλογο προτεραιοτήτων», σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΡΑ.
Όπως αναφέρεται, «πρέπει να διατηρηθεί η εθνική ελευθερία επιλογής έναντι των πρόσθετων ελευθεριών μέσω του «πράσινου διαβατηρίου», οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται σε μια κοινή πλατφόρμα, ενώ τα δεδομένα υγείας των επί μέρους πολιτών δεν θα αποθηκεύονται σε κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά θα πρέπει να αποθηκεύονται μόνο στο κράτος-μέλος και πουθενά αλλού».
«Ο στόχος είναι, εξάλλου, να αναπτυχθεί μια διασυνοριακή λύση με τρίτες χώρες και να υπάρξει στενή συνεργασία με τον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο για την εισαγωγή του "πράσινου διαβατηρίου"», επισημαίνεται.
Τι δείχνει το «πράσινο διαβατήριο»
«Το "πράσινο διαβατήριο" δείχνει με μια ματιά αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει αποθεραπευτεί ή έχει κάνει τεστ και με έναν ενιαίο κωδικό QR, αυτό πρέπει να εφαρμοστεί με απλό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η απόφαση σχετικά με το ποιες είναι οι λεπτομέρειες ως προς τις διευκολύνσεις, λαμβάνεται φυσικά από κάθε κράτος-μέλος», τόνισε η Κέστινγκερ.
Συγκεκριμένα, το «πράσινο διαβατήριο», το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι έτοιμο προς χρήση από την 1η Ιουνίου, φέρεται ότι θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR).
Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον Covid προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ).
Δεν θα υπάρχει κεντρική Τράπεζα Δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ και η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς.
Η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού είχε εκφράσει από τον περασμένο Φεβρουάριο την θερμή υποστήριξή της στη θέσπιση ενός «πράσινου διαβατηρίου» που θα ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ.
Σημειώνεται ότι ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε τοποθετηθεί νωρίτερα υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, τονίζοντας ότι «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή που μόλις πέρασε τον κορονοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ».
Το Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει αύριο την πρόταση της Κομισιόν
Το προτεινόμενο ψηφιακό «πράσινο πιστοποιητικό» για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ εν μέσω πανδημίας θα εξετάσει αύριο η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders, θα παρουσιάσει την πρόταση που κατατέθηκε στις 17 Μαρτίου, την οποία η Επιτροπή ελπίζει να θέσει σε ισχύ πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου της Ευρώπης.
Το πιστοποιητικό θα αποτελεί απόδειξη ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, είτε έχει λάβει αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει ήδη νοσήσει και αναρρώσει. Το έγγραφο θα πρέπει να είναι δωρεάν και διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή.
Ιδιωτικά προσωπικά και ιατρικά δεδομένα
Προκειμένου να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του προτεινόμενου πιστοποιητικού στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης την Τρίτη με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων Wojciech Wiewiórowski, ο οποίος θα παρουσιάσει την κοινή γνώμη του ΕΕΠΔ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια στις 24 Μαρτίου με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στήριξε την ταχεία θέσπιση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού. Ωστόσο, πολλοί τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης στιβαρών εγγυήσεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των ιατρικών δεδομένων. Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν επίσης ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν διακρίσεις.
Πότε: Τρίτη 13 Απριλίου, από τις 11:25 έως τις 13:00 (ώρες Ελλάδας)
Πού: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κτίριο Paul-Henri Spaak (αίθουσα 1A002) και μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση ζωντανά.
Σχετικές πληροφορίες
Στις 25 Μαρτίου, η ολομέλεια συμφώνησε να εξετάσει τις νομοθετικές προτάσεις σχετικά με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό στο πλαίσιο της επείγουσας διαδικασίας του Κοινοβουλίου (άρθρο 163), η οποία επιτρέπει τον ταχύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο των προτάσεων της Επιτροπής, με πλήρη σεβασμό του δημοκρατικού ρόλου του Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν την εντολή του ΕΚ για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και τροπολογίες, στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας (26-29 Απριλίου).