To πρεστίζ του Ερντογάν και η οικονομία της Τουρκίας δέχονται «σφυροκόπημα»
Economist

To πρεστίζ του Ερντογάν και η οικονομία της Τουρκίας δέχονται «σφυροκόπημα»

Για μια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε έναν λόγο να ελπίζει ότι η θύελλα που ξεσηκώθηκε από τις αποκαλύψεις του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ θα ξεφούσκωνε, αναφέρει σε άρθρο του για την Τουρκία το περιοδικό Economist. Ο Πεκέρ που ζει αυτοεξόριστος σε άγνωστη τοποθεσία, με εφαλτήριο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαπέλυσε πολύ σοβαρές κατηγορίες κατά κορυφαίων μελών του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Αφορούσαν διαφθορά, λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, ακόμα και δολοφονίες. Στις 20 Ιουνίου ο Πεκέρ έκανε γνωστό ότι θα σταματούσε για ένα διάστημα να ανεβάζει βίντεο με νέες αποκαλύψεις.

Η ανακούφιση του Ερντογάν δεν κράτησε πολύ. Την επόμενη ημέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε γνωστό ότι έπεσε στα χέρια των αυστριακών αρχών ο Τούρκος επιχειρηματίας Σεζγκιν Κορκμαζ του οποίου το όνομα είχε αναφερθεί σε ορισμένα βίντεο του Πεκέρ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον Κορκμαζ για ξέπλυμα «μαυρου χρήματος» ύψους 133 εκατ. δολαρίων, μέσω τραπεζικών λογαριασμών σε Τουρκία και Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον Economist, o Κορκμαζ φέρεται να  επένδυσε σε μια αεροπορική εταιρία, να αγόρασε ξενοδοχεία στην Τουρκία και την Ελβετία, παραθαλάσσια κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και ένα γιοτ 46 μέτρων. Παράλληλα επιδίωξε να καλλιεργήσει μια σχέση με τον  Ερντογάν. 

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Πεκέρ, ο Κορκμαζ ο οποίος τελούσε υπό έρευνα και στην Τουρκία διέφυγε από τη χώρα στα τέλη του προηγούμενου έτους, καθώς τον προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σολεϊμάν Σοϊλού. Επίσης, ο αρχινονός αποκάλυψε ότι πολλά πρωτοκλασάτα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, δικαστές, υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, καθώς και φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι, απολάμβαναν την παραμονή τους στο ξενοδοχείο του Κορκμαζ χωρίς να πληρώνουν τίποτα.

Η πιθανότητα να υπάρξει κάποια επίσημη έρευνα στην Τουρκία για τα όσα καταγγέλλει ο Πεκέρ είναι μηδαμινή, όμως  το κακό έχει γίνει για τον Ερντογάν. Οι οπαδοί του ΑΚΡ οι οποίοι έκαναν τα στραβά μάτια όταν η οικονομία ήταν σε άνθιση, δείχνουν λιγότερο διατεθειμένοι να τα συγχωρήσουν, καθώς οι τιμές των αγαθών εκτοξεύονται και η κατάρρευση της λίρας «τρώει» τα χρήματά τους.

Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός έφτασε στο 17,5%, το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας διετίας. Παράλληλα η λίρα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Ερντογάν ζήτησε από τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού, μόνο πέρσι ώθησε στη φτώχεια 1,6 εκατομμύρια Τούρκους.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει ευάλωτος. Η υποστήριξη προς το κόμμα του έχει συρρικνωθεί στο 26%, το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυση του ΑΚΡ πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Turkiye Raporu. Αν σήμερα διεξάγονταν εκλογές, ο Ερντογάν θα έχανε από οποιονδήποτε από τους τρεις πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας αναφέρει η ίδια δημοσκόπηση. Αν και οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023, το 58% των Τούρκων και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τις ήθελαν να διεξαχθούν νωρίτερα.

 Διαβάστε ακόμα:

Ερντογάν: Η Τουρκία θα σταματήσει να εξαρτάται από στρατιωτικές αγορές του εξωτερικού