Οι Ρώσοι που εγκαταλείπουν τη χώρα και υποστηρίζουν την Ουκρανία θα πρέπει να σταλούν σε μια περιοχή της Άπω Ανατολής, γνωστή για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της εποχής του Στάλιν, τα γκουλάγκ, αν επιστρέψουν ποτέ στην πατρίδα τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και η επακόλουθη εκστρατεία επιστράτευσης ώθησαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αν και δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς.
Περισσότερο από ενάμιση χρόνο πολέμου έχει κάνει τη Ρωσία ένα πολύ πιο ζοφερό μέρος: αντιφρονούντες έχουν φυλακιστεί, η κρατική τηλεόραση συζητά περιοδικά για πυρηνικές επιθέσεις κατά της Δύσης και ορισμένοι πολιτικοί κάνουν αν μη τι άλλο, αναχρονιστικές προτάσεις.
Ο Βιατσλάφ Βολόντιν, ο πρόεδρος της Δούμας, δήλωσε στους νομοθέτες την Τρίτη ότι όσοι είχαν εγκαταλείψει τη Ρωσία και χαίρονταν για τις ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στη χώρα τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στην πατρίδα τους.
«Εκείνοι που εγκατέλειψαν τη χώρα και διέπραξαν κατάπτυστες πράξεις, χαίροντας με τους πυροβολισμούς στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ευχόμενοι νίκη στο αιματηρό ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν τους περιμένει εδώ - αλλά αν επιστρέψουν, τότε θα έχουν το Μαγκαντάν που τούς αξίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βολόντιν.
Για τους Ρώσους, το Μαγκαντάν είναι συνώνυμο του Γκούλαγκ - μιας σειράς στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας όπου οι Ρώσοι χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβοι εργασίας υπό τον σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.
Εκτιμάται ότι περίπου 800.000 άνθρωποι πέρασαν από τα στρατόπεδα του Μαγκαντάν μεταξύ του 1932 - επτά χρόνια πριν από την επίσημη ίδρυση της πόλης - και των μέσων της δεκαετίας του 1950.
Συνολικά, περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από το σοβιετικό Γκουλάγκ, το οποίο απαθανατίστηκε από τον Ρώσο συγγραφέα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν - ο ίδιος επιζών από τον εγκλεισμό του εκεί - στο «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ». Το βιβλίο του απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά τη δημοσίευσή του στη Δύση το 1973.