Αυστηρή προειδοποίηση της Κίνας: Θα καταπολεμήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ μέχρι τέλους

Αυστηρή προειδοποίηση της Κίνας: Θα καταπολεμήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ μέχρι τέλους

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας υποσχέθηκε ότι θα καταπολεμήσει τους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ «ως το τέλος», μετά την απειλή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών 50% στη δεύτερη οικονομία του κόσμου αν το Πεκίνο δεν αποσύρει τα αντίμετρα που ανήγγειλε.

«Η αμερικανική απειλή κλιμάκωσης των τελωνειακών δασμών σε βάρος της Κίνας είναι ένα λάθος που προστίθεται σ’ ένα λάθος (...) Η Κίνα δεν θα το αποδεχτεί ποτέ αυτό. Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να ακολουθούν τον δικό τους δρόμο, η Κίνα θα καταπολεμήσει (τους δασμούς) μέχρι τέλους», τόνισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Ανάλυση CNN: Μπορεί η Κίνα να βγει πιο δυνατή από την κρίση των δασμών του Τραμπ;

Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να διαπραγματευτούν παραχωρήσεις από την κλιμάκωση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Κίνα έχει υιοθετήσει διαφορετική στάση.

Όπως αναφέρει το CNN, εντός 48 ωρών από την ανακοίνωση των δασμών που σφυροκόπησαν την αγορά από τον Τραμπ, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντέδρασε γρήγορα με τα δικά της τιμωρητικά μέτρα σε αμερικανικά προϊόντα και επιχειρήσεις.

Και τώρα στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Η Κίνα είναι καλά προετοιμασμένη να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο - και να βγει ισχυρότερη από την άλλη πλευρά.

Το μήνυμα αυτό τηλεγραφήθηκε στο εσωτερικό ακροατήριο της Κίνας αλλά και σε ξένες χώρες σε μια καταιγίδα κρατικών μέσων ενημέρωσης και κυβερνητικών δηλώσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά την επική επίθεση του Τραμπ στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.

«Οι δασμοί των ΗΠΑ θα έχουν αντίκτυπο [στην Κίνα], αλλά “ο ουρανός δεν θα πέσει”», ανέφερε άρθρο στην People’s Daily, το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, την Κυριακή.

«Από τότε που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον [πρώτο] εμπορικό πόλεμο το 2017 – ανεξαρτήτως της τακτικής τους – συνεχίσαμε να αναπτυσσόμαστε και να προοδεύουμε, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα: “Όσο μεγαλύτερη η πίεση, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε”», συνέχισε το άρθρο, που ήταν και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη πρόσθετο δασμό 34% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας τον συνολικό δασμό για την Κίνα σε πάνω από 54%.

Το Πεκίνο αντέδρασε την Παρασκευή με αντίστοιχο βασικό δασμό 34% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές, καθώς και με άλλες κινήσεις, όπως περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών και εμπόδια για συγκεκριμένες αμερικανικές εταιρείες.

Βέβαια, τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε και με ανάρτησή του απειλεί με επιπλέον δασμούς στην Κίνα στο +50%. Εφόσον πραγματοποιήσει τις απειλές του οι συνολικοί αμερικανικοί δασμοί προς την Κίνα θα ανέρχονται στο 104%.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο καταγγέλλει εδώ και καιρό τους δασμούς των ΗΠΑ ως «μονομερή εκφοβισμό». Η τελευταία του ρητορική μπορεί να είναι και εργαλείο προπαγάνδας για να κατευνάσει εσωτερικούς φόβους και να προβάλει αυτοπεποίθηση διεθνώς.

Αλλά αντικατοπτρίζει και την πιθανή στρατηγική σκέψη του ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και των συνεργατών του: Ότι ο Τραμπ δεν χρησιμοποιεί απλώς τους δασμούς ως διαπραγματευτικό χαρτί – και ότι η αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο ίσως πλήξει περισσότερο τις ΗΠΑ απ’ ό,τι την Κίνα.

«Πολλοί Κινέζοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ κάνουν λάθος που υπονομεύει τη διεθνή τους θέση», έγραψε ο Ράιαν Χας του Brookings Institution στο Χ (πρώην Twitter), μετά από επαφές στην Κίνα.

«Υπάρχει συζήτηση για το αν ο κόσμος εισέρχεται σε εποχή μπλοκ ή μεταβαίνει σε παγκοσμιοποίηση χωρίς τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο δείχνει να προτιμά το δεύτερο», συνέχισε, τονίζοντας ότι «η Κίνα δεν θα επιτρέψει να φανεί παθητική απέναντι στις ΗΠΑ».

«Έτοιμοι να ανταγωνιστούμε»

Καθώς οι δασμοί του Τραμπ πλήττουν συμμάχους και αντιπάλους, η Κίνα επιχειρεί να προβληθεί ως προστάτης του παγκόσμιου εμπορίου, ως αξιόπιστος εταίρος και καταφύγιο για επενδύσεις.

«Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και καταναλωτική αγορά παγκοσμίως, η Κίνα θα συνεχίσει να ανοίγει την οικονομία της», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο.

Την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Λινγκ Τζι υποδέχτηκε εκπροσώπους 20 αμερικανικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Tesla και η GE HealthCare, υπογραμμίζοντας πως η Κίνα είναι «ιδανικός, ασφαλής και ελπιδοφόρος προορισμός» για επενδύσεις.

Οικονομολόγοι στην κρατική τηλεόραση CCTV παρουσίασαν επίσης την κρίση ως ευκαιρία. «Η Κίνα στέλνει ισχυρό μήνυμα: δεν μπορούμε να ανεχθούμε τον εκφοβισμό των ΗΠΑ», δήλωσε ο Λιού Ζιτσίν, του Πανεπιστημίου Ρένμιν.

Ο Τζου Τζιαντόνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά, πρόσθεσε: «Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι πλέον αντίπαλοι στην αναμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου. Είμαστε έτοιμοι να ανταγωνιστούμε».

Επικοινωνία φον ντερ Λάιεν με τον πρωθυπουργό Λι της Κίνας για τους αμερικανικούς δασμούς

Την ίδια ώρα, τηλεφωνικά επικοινώνησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Τσιανγκ, με σκοπό να συζητήσουν την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, η φον ντερ Λάιεν ζήτησε μια «λύση της τρέχουσας κατάστασης μέσω διαπραγματεύσεων», τονίζοντας την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης.

Επίσης, η πρόεδρος υπογράμμισε τη ζωτική σημασία της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας για την παγκόσμια οικονομία.

Με αφορμή την εκτεταμένη αναστάτωση που προκάλεσαν οι δασμοί των ΗΠΑ, η φον ντερ Λάιεν τόνισε την ευθύνη της Ευρώπης και της Κίνας, ως δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, να υποστηρίξουν ένα ισχυρό μεταρρυθμισμένο εμπορικό σύστημα, ελεύθερο, δίκαιο και θεμελιωμένο σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την παρακολούθηση πιθανής εκτροπής του εμπορίου που προκαλείται από τους δασμούς, καθώς η ΕΕ φοβάται ότι η Κίνα θα ανακατευθύνει φθηνές εξαγωγές από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.

Η συζήτηση κάλυψε επίσης τη συνεργασία ΕΕ-Κίνας για τη διεθνή ατζέντα για το κλίμα και την καθαρή βιομηχανική μετάβαση.

Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της ΕΕ για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι οι όποιες συνθήκες για την ειρήνη πρέπει να καθοριστούν από την Ουκρανία. Κάλεσε την Κίνα να εντείνει τις προσπάθειές της για να συμβάλει ουσιαστικά στην ειρηνευτική διαδικασία.