Την προσήλωση του Κιέβου στις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου, διαβεβαίωσε ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αντρίι Γερμάκ την Τετάρτη (23/04), καθώς η Ουάσινγκτον απείλησε να αποσυρθεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Υπογραμμίσαμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στις ειρηνευτικές προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω Telegram ο Γερμάκ από το Λονδίνο, όπου συμμετείχε σε διαβουλεύσεις με συμμάχους του Κιέβου.
Έκανε λόγο επίσης για «ουσιαστικό διάλογο με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία».
Ουκρανία: Έτοιμη για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και όχι για παράδοση
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι: «Η Ουκρανία επιμένει σε άμεση, πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα».
Γράφοντας στο Telegram, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν αποκλείει οποιαδήποτε μορφή συνομιλιών που μπορεί να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με το Reuters, την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, δήλωσε ότι η θέση αρχής στη συνάντηση στο Λονδίνο είναι ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά όχι να παραδοθεί, καθώς σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης εμφανίστηκαν λεπτομέρειες σχετικά με μια πρόταση των ΗΠΑ για μια συμφωνία που θα έβλεπε την Ουκρανία να εγκαταλείπει σχεδόν όλα τα εδάφη που κατέχει σήμερα η Ρωσία.
«Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που θα δώσει στη Ρωσία τα ισχυρότερα θεμέλια που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει με μεγαλύτερη βία», έγραψε η Σβιρύντενκο στο X.
«Ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια παγωμένη σύγκρουση μεταμφιεσμένη σε ειρήνη», πρόσθεσε.
Πολλά ΜΜΕ μετέδωσαν αυτή την εβδομάδα λεπτομέρειες μιας ευρείας πρότασης της Ουάσινγκτον για μια συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η οποία προτείνει την επίσημη αναγνώριση της κατεχόμενης ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας ως ρωσικής, καθώς και τη διατήρηση από τη Μόσχα του ντε φάκτο ελέγχου του μεγαλύτερου μέρους του κατεχόμενου ουκρανικού εδάφους.
Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία έχει πιέσει για μια πλήρη, άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός με τις διαπραγματεύσεις να προχωρούν μετά την εγκαθίδρυσή της.
«Μια πλήρης κατάπαυση του πυρός - στη στεριά, στον αέρα και στη θάλασσα- είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα», δήλωσε η Σβιρύντενκο, προσθέτοντας ότι αν η Μόσχα επιλέξει αντ' αυτού μια περιορισμένη παύση, το Κίεβο θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.