Ξένη χρηματοδότηση αναζητεί με κατεπείγοντα τρόπο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να στηρίξει την λίρα η οποία πιέζεται αφάνταστα το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει επαφές με εταίρους από την Ιαπωνία και τη Βρετανία, για τη δημιουργία γραμμών swap νομισμάτων. Παράλληλα συζητήσεις πραγματοποιούνται με το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων του κυβερνώντος κόμματος AKP, Τσεβέτ Γιλμάζ, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία ψάχνει για συμφωνίες swap.
«Πραγματοποιούμε διαπραγματεύσεις με διάφορες κεντρικές τράπεζες για ευκαιρίες swap», δήλωσε.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά την υποχώρηση της τουρκικής λίρας σε νέο ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, που περιορίζει την ικανότητα της Άγκυρας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την εξάντληση των ξένων αποθεματικών της και τις υψηλές δανειακές της υποχρεώσεις.
Η προσπάθεια στήριξης της λίρας έχει πώς φαίνεται μεγάλο κόστος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο μεταφορικά όσο και ουσιαστικά.
Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος με σκοπό πάντα τη στήριξη του εθνικού νομίσματος έχουν φέρει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, στις 24 Απριλίου, τα αποθέματα μειώθηκαν περισσότερο από 2 δισ. δολάρια για να υποστηριχθεί η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας με το δολάριο.
Από τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα αύξησε τις ανταλλαγές νομισμάτων κατά 11,4 δισ. δολάρια και μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχε συγκεντρώσει 29,6 δισ. δολάρια από αυτά τα swaps. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, δανείστηκε άλλα 3 δισ. δολάρια μέχρι τα μέσα Απριλίου. Το πρακτορείο μάλιστα σημειώνει ότι όταν προ ημερών, η κεντρική τράπεζα μείωσε απρόσμενα κατά 1% το βασικό της επιτόκιο, στο 8,75%, προκλήθηκε μεγάλη έξοδο κεφαλαίων, καθώς «κάηκαν» περισσότερα από 600 εκατ. δολ. για τη στήριξη της λίρας.
AP Photo/Burhan Ozbilici