Κρυφή εκστρατεία στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε ξεκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ δύο χρόνια αφότου είχε εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, με σκοπό να στρέψει την κοινή γνώμη στην Κίνα κατά της κυβέρνησής της. Προκειμένου να το επιτύχει, ο Τραμπ είχε εξουσιοδοτήσει την CIA, η κίνηση αυτή του Τραμπ έγινε γνωστή από πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι αποτελούν αξιόπιστη πηγή με άμεση γνώση της άκρως απόρρητης επιχείρησης.
Προκειμένου να επιτύχει το σχέδιο του Τραμπ που ξεκίνησε το 2019, και να διαμορφωθεί αρνητικό κλίμα στην κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, η ομάδα πρακτόρων είχε δημιουργήσει ψεύτικους λογαριασμούς στο διαδίκτυο. Την ίδια στιγμή, διέρρεαν δυσφημιστικές πληροφορίες σε υπερπόντια ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ενώ, κατά την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει επεκτείνει με ταχείς ρυθμούς το παγκόσμιο αποτύπωμά της, συνάπτοντας στρατιωτικά και εμπορικές συμφωνίες καθώς και επιχειρηματικές συνεργασίες με αναπτυσσόμενες χώρες.
Διασπορά ειδήσεων στα social media της Κίνας
Σύμφωνα με το Reuters, η CIA προώθησε ισχυρισμούς ότι μέλη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος έκρυβαν παράνομα χρήματα στο εξωτερικό και χτύπησε ως διεφθαρμένη και σπάταλη την πρωτοβουλία Belt and Road (Δρόμος του Μεταξιού) της Κίνας, η οποία παρέχει χρηματοδότηση για έργα υποδομής στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για αυτές τις επιχειρήσεις, δήλωσαν ότι οι απαξιωτικές αφηγήσεις βασίζονταν στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν κρυφά από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Οι προσπάθειες στο εσωτερικό της Κίνας είχαν ως στόχο να υποδαυλίσουν την ένταση μεταξύ των κορυφαίων ηγετών εκεί, αναγκάζοντας την κυβέρνησή της να δαπανήσει πόρους για να κυνηγήσει εισβολές στο αυστηρά ελεγχόμενο διαδίκτυο του Πεκίνου, δήλωσαν δύο πρώην αξιωματούχοι. «Τους θέλαμε να κυνηγούν φαντάσματα», δήλωσε ένας από αυτούς τους πρώην αξιωματούχους.
Η εκπρόσωπος της CIA, Τσέλσι Ρόμπινσον, αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του προγράμματος επιρροής, τους στόχους ή τις επιπτώσεις του. Από την Κίνα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι η είδηση της πρωτοβουλίας της CIA δείχνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον «χώρο της κοινής γνώμης και τις πλατφόρμες των μέσων ενημέρωσης ως όπλα για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης».
Το Reuters σημειώνει ότι η επιχείρηση της CIA ήρθε ως απάντηση σε χρόνια επιθετικών μυστικών προσπαθειών της Κίνας με στόχο την αύξηση της παγκόσμιας επιρροής της. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ προώθησε μια πιο σκληρή αντίδραση στην Κίνα από ό,τι οι προκάτοχοί του. Η εκστρατεία της CIA σηματοδότησε μια επιστροφή στις μεθόδους που σημάδεψαν τον αγώνα της Ουάσινγκτον με την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον αντίκτυπο των μυστικών επιχειρήσεων ή αν η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν διατήρησε το σχετικό πρόγραμμα της CIA. Η Κέιτ Γουότερς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Μπάιντεν, αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του προγράμματος ή αν παραμένει ενεργό. Δύο ιστορικοί των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο πρακτορείο ότι όταν ο Λευκός Οίκος παραχωρεί στη CIA την εξουσία για μυστικές ενέργειες, μέσω μιας εντολής γνωστής ως προεδρικό πόρισμα, αυτό συχνά παραμένει σε ισχύ για όλες τις κυβερνήσεις.
Ο Τραμπ, ο οποίος είναι πλέον ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, έχει υποδείξει ότι θα υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρή προσέγγιση έναντι της Κίνας, εάν επανεκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο. Οι εκπρόσωποι του Τραμπ και των πρώην συμβούλων του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον και Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο τη χρονιά που υπογράφηκε η διαταγή μυστικής επιχείρησης, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.