Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια από τον ΠΟΥ σχετικά με το πώς αναφέρουν τα κράτη αναδυόμενες υγειονομικές κρίσεις, σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης για μεταρρυθμίσεις στην υπηρεσία του ΟΗΕ, στον απόηχο των επικρίσεων για το πώς διαχειρίστηκε αρχικά η Κίνα την πανδημία του Covid-19.
Το έγγραφο, το οποίο συνέταξε η γερμανική κυβέρνηση έπειτα από διαβουλεύσεις με τα άλλα κράτη-μέλη, αποτελεί την πιο πρόσφατη εκδοχή των προτάσεων της ΕΕ για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του ΠΟΥ σε θέματα χρηματοδότησης, διακυβέρνησης και νομικών εξουσιών.
Με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου, το έγγραφο, στο οποίο είχε πρόσβαση το πρακτορείο Reuters, προτρέπει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υιοθετήσει μέτρα που θα ενισχύουν την «διαφάνεια ως προς την συμμόρφωση των κρατών» με τον Διεθνή Κανονισμός Υγείας, που προβλέπει τα κράτη μέλη του ΠΟΥ να κοινοποιούν ταχύτατα πληροφορίες σχετικά με υγειονομικές κρίσεις.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον ΠΟΥ ότι επέδειξε μεγάλη επιείκεια στην Κίνα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όπου το Πεκίνο καθυστέρησε να κοινοποιήσει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τον Οργανισμό και κατά συνέπεια θα σταματήσουν και να συμβάλλουν στην χρηματοδότησή του.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του ΠΟΥ. Το προσχέδιο της πρότασης θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας την επόμενη εβδομάδα με στόχο να αποτελέσει την κοινή θέση της ΕΕ ενόψει της Συνόδου του ΠΟΥ στα μέσα Νοεμβρίου.
Επιβεβαιώνει την υποστήριξη της ΕΕ στον ΠΟΥ και υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της υπηρεσίας στην αντιμετώπιση παγκόσμιων υγειονομικών κρίσεων, ταυτόχρονα όμως σημειώνει την έλλειψη διαφάνειας ως ένα από τα βασικά προβλήματα του ΠΟΥ, καθώς και την έλλειψη «προβλέψιμης και βιώσιμης» χρηματοδότησης.
Καλεί επίσης για ένα «αποτελεσματικότερο σύστημα αναφοράς από τα κράτη μέλη προς την γραμματεία του ΠΟΥ, το οποίο θα εφαρμόζεται με συνέπεια».
Τέλος, τονίζεται ότι θα πρέπει α δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της απόκλισης που υπάρχει μεταξύ των προσδοκιών των κρατών μελών του ΠΟΥ και των δυνατοτήτων του Οργανισμού.