Ένας νέος ιστότοπος που δημοσίευσε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν από αρκετούς κορυφαίους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέεται με Ρώσους χάκερ, σύμφωνα με αξιωματούχο κυβερνοασφάλειας της Google και πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού.
Ο ιστότοπος - με τίτλο "Very English Coop d'Etat" - αναφέρει ότι έχει δημοσιεύσει προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πρώην Βρετανό κατάσκοπο, Ρίτσαρντ Ντιαρλαβ , την κορυφαία ακτιβίστρια του Brexit, Γκιζέλα Στούαρτ, τον ιστορικό υπέρ του Brexit, Ρόμπερτ Τοομς και άλλους υποστηρικτές του «διαζυγίου» της Βρετανίας από την ΕΕ που οριστικοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020.
Ο ιστότοπος υποστηρίζει ότι είναι μέρος μιας ομάδας σκληροπυρηνικών προσωπικοτήτων υπέρ του Brexit που κινούν μυστικά τα νήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως την αυθεντικότητα των email, αλλά δύο θύματα της διαρροής την Τετάρτη επιβεβαίωσαν ότι είχαν γίνει στόχος χάκερ και κατηγόρησαν τη ρωσική κυβέρνηση.
«Γνωρίζω καλά μια ρωσική επιχείρηση εναντίον ενός λογαριασμού Proton που περιείχε email προς και από εμένα», είπε ο Ντιαρλάβ, αναφερόμενος στην υπηρεσία email ProtonMail. Ο Ντιαρλάβ, ο οποίος ηγήθηκε της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6 μεταξύ 1999 και 2004, είπε στο Reuters ότι το υλικό που διέρρευσε πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή «δεδομένου του πλαισίου της παρούσας κρίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία».
Ο Tοομπς ανέφερε σε ένα email ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του γνώριζαν αυτή τη ρωσική παραπληροφόρηση που βασίζεται σε παράνομο hacking. Αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια. Ο Στιούαρτ, ο οποίος προήδρευσε της εκστρατείας Vote Leave της Βρετανίας το 2016, δεν απάντησε στα e-mails που τού έστειλε το Reuters. Ο Σέιν Χάντλει, ο οποίος διευθύνει την Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google, είπε στο Reuters ότι ο ιστότοπος "English Coop" ήταν συνδεδεμένος με την Cold River, μια ομάδα hacking με έδρα τη Ρωσία.
«Μπορούμε να το δούμε αυτό μέσω τεχνικών δεικτών», είπε ο Χάντλεϊ που πρόσθεσε ότι ολόκληρη η επιχείρηση – από τις προσπάθειες χάκερ της Cold River έως τη δημοσιοποίηση των διαρροών – είχαν « σαφείς τεχνικές διασυνδέσεις» μεταξύ τους.