«Δεν πιστεύω στην ιδέα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου», αναμένεται να είναι το μήνυμα της αυριανής ομιλίας Μπάιντεν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, σε μια προφανή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με το Παρίσι μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS. Σε μια συνέλευση όπου είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα της διεθνούς διπλωματίας, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα επιχειρήσει με τον πλέον επίσημο τρόπο να ρίξει γέφυρες στον Εμ.Μακρόν, και ενώ χθες η Γαλλίδα υπ. Αμυνας ακύρωσε προγραμματισμένη της συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό της.
Σε αυτό το περιβάλλον ρήξης τω διμερών σχέσεων, η σύνοδος του ΟΗΕ προσφέρεται για να χαμηλώσουν οι τόνοι, όσο αυτό είναι δυνατό. Αναλυτές εξηγούν ότι Ουάσινγκτον και Παρίσι έχουν μάθει να διαφωνούν σε μείζονα ζητήματα (π.χ. πόλεμος στο Ιράκ το 2003), αλλά σε κάθε περίπτωση, οι διμερείς τους σχέσεις ήταν πάντα καλές. Κοινός παρονομαστής όλων των αναλύσεων είναι ότι γαλλο-αμερικανική ρήξη πολύ δύσκολα θα καταλήξει σε «διαζύγιο», καθώς και ότι οι Αμερικανοί θα βρουν έναν τρόπο να «αποζημιώσουν» τον Μακρόν που είναι ένας από τους πιο φιλοαμερικανούς Γάλλους προέδρους.
Σύμφωνα με Αμερικανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναμένεται να δηλώσει ότι δεν πιστεύει στην ιδέα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με έναν κόσμο διαιρεμένο σε κομμάτια», υπογραμμίζοντας ότι ο Τζ. Μπάιντεν «πιστεύει σε έναν σθεναρό, έντονο και που υπακούει σε αρχές ανταγωνισμό».
Υπενθυμίζεται ότι ο Τζ. Μπάιντεν, ο οποίος προκάλεσε τις επικρίσεις συμμάχων για τη μονομερή διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν αλλά και μια σοβαρή διπλωματική κρίση με τη Γαλλία με επίκεντρο ένα μεγάλο συμβόλαιο εξοπλισμών, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με μια ενωτική ομιλία, σύμφωνα με αυτόν τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο.
Εξάλλου, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θέλει να καταστήσει γνωστό στη διεθνή κοινότητα ότι «έκλεισε το κεφάλαιο του πολέμου» και «άνοιξε ένα κεφάλαιο που θα είναι αφιερωμένο σε μια αμερικανική διπλωματία εξατομικευμένη, αποφασιστική και αποτελεσματική, που θα ορίζεται από τη συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους (των ΗΠΑ) με στόχο την επίλυση των προβλημάτων, που δεν μπορούν να επιλυθούν με τη στρατιωτική δύναμη».
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος εκτιμά, αναφορικά με τη διεθνή φήμη των ΗΠΑ, ότι «το πλαίσιο είναι κυρίως θετικό παρά τις διαφορετικές οπτικές για το Αφγανιστάν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα με τη Γαλλία».
Επιθυμία για τηλεφωνική συνομιλία με τον Μακρόν
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, όπου θα τεθεί στο επίκεντρο η συμφωνία AUKUS και η ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Παρισιού.
«Ανυπομονούμε» για αυτήν την τηλεφωνική συνδιάλεξη, σχολίασε ο αξιωματούχος.
Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να «μοιραστεί την επιθυμία του να εργαστεί στενά με τη Γαλλία στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού και στη διεθνή σκηνή».
«Πιστεύω πως νιώθουν βαθύ σεβασμό ο ένας για τον άλλο», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι σύναψαν χωρίς να την προειδοποιήσουν μια νέα συμμαχία, στο πλαίσιο της οποίας η Αυστραλία θα εξοπλιστεί με αμερικανικά υποβρύχια, κάτι που ακυρώνει μια τεράστια παραγγελία που είχαν κάνει οι Αυστραλοί στους Γάλλους πριν από κάποια χρόνια.
Διαβάστε ακόμη:
Φον ντερ Λάιεν - AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η Γαλλία
AUKUS: Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - Δεν είχαμε καμία ενημέρωση, επιμένει το Παρίσι
AUKUS: Η Βόρεια Κορέα «βλέπει» κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών