Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θεωρεί πλέον τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι ως "κρατούμενο συνείδησης", λόγω δηλώσεων μίσους που έχει κάνει στο παρελθόν, όμως εξακολουθεί να απαιτεί την απελευθέρωσή του και να θεωρεί πολιτικές τις διώξεις που του έχουν ασκηθεί.
"Η Διεθνής Αμνηστία έλαβε την εσωτερική απόφαση να μην χαρακτηρίζει πλέον τον Αλεξέι Ναβάλνι κρατούμενο συνείδησης λόγω σχολίων που έχει κάνει στο παρελθόν", ανέφερε η ΜΚΟ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το AFP, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του ρωσικού Τύπου.
"Ορισμένα από αυτά τα σχόλια, τα οποία ο Ναβάλνι δεν έχει αποκηρύξει δημόσια, έχουν σχέση με κάλεσμα στο μίσος, κάτι που αντιφάσκει με τον ορισμό του κρατουμένου συνείδησης που έχει δώσει η Αμνηστία", προσθέτει η οργάνωση που διαβεβαιώνει πως "θα συνεχίσει να μάχεται για την ελευθερία του".
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, 44 ετών, είναι φυλακισμένος από τα μέσα Ιανουαρίου και την επιστροφή του στη Ρωσία έπειτα από πολλούς μήνες ανάρρωσης στη Γερμανία, όπου διακομίσθηκε έπειτα από δηλητηρίαση για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση σε μια υπόθεση για απάτη που ανάγεται στο 2014 την οποία καταγγέλλει ως πολιτική.
Τα χρόνια του 2000, ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε συμμετάσχει σε αρκετές παρελάσεις της Ρωσικής Πορείας, μιας ετήσιας συγκέντρωσης ακροδεξιών ή μοναρχικών οργανώσεων, χρησιμοποιώντας τότε συχνά έναν εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο προκειμένου να επικρίνει κυρίως τους μετανάστες από την κεντρική Ασία ή μουσουλμανικές δημοκρατίες του ρωσικού Καυκάσου.
Αφού έγινε ο κύριος αντίπαλος του Κρεμλίνου, ο Ναβάλνι απάλυνε τον λόγο του, εγκαταλείποντας τη ρητορική αυτή την οποία δικαιολόγησε λόγω της επιθυμίας του να μιλά για όλα τα πεδία εναντίωσης στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η απόφαση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις εκ μέρους συμμάχων του Αλεξέι Ναβάλνι, που εκτιμούν πως η ΜΚΟ συνθηκολόγησε με μια οργανωμένη εκστρατεία δυσφήμισής του.
Ο Λεονίντ Βολκόφ, συντονιστής των αρχηγείων του αντιπολιτευόμενου στις ρωσικές περιοχές, εκτίμησε στο Twittter πως η Αμνηστία "τράφηκε με σκ... και της άρεσε αυτό".
Ο Ιβάν Τζντάνοφ, διευθυντής του Ταμείου της μάχης κατά της διαφθοράς του Ναβάλνι, χαρακτήρισε από την πλευρά του "επονείδιστα" τα κριτήρια προκειμένου να αποδοθεί το καθεστώς του φυλακισμένου συνείδησης.