Οι υπουργοί Άμυνας της Κούβας και της Ρωσίας συζήτησαν αυτήν την εβδομάδα κατά την διάρκεια συνάντησής τους στη Μόσχα για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων «στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας», σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μερικές μόλις ημέρες μετά την πορεία που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν στασιαστές προς τη ρωσική πρωτεύουσα.
Οι επί μακρόν πολιτικοί σύμμαχοι - στους οποίους έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις - ανάπτυξαν απότομα τους οικονομικούς δεσμούς τους τελευταίους μήνες, προωθώντας το εμπόριο και τις επενδύσεις για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πρότεινε αυτήν την εβδομάδα να επεκταθεί η συνεργασία αυτή μεταξύ των στρατών των δύο χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Prensa Latina.
«Η σύνθεση της μεγάλης αντιπροσωπείας δείχνει την ετοιμότητα της Κούβας να συζητήσει έναν ευρύ κύκλο θεμάτων στον στρατιωτικό και στρατιωτικό–τεχνικό τομέα» δήλωσε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Προτείνω να συζητήσουμε λεπτομερώς όλα τα υπάρχοντα και μελλοντικά προγράμματα στο στρατιωτικό πεδίο».
Ο Κουβανός υπουργός Άμυνας Άλβαρο Λόπες είπε ότι η Αβάνα απέρριψε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επανέλαβε τη θέση της Κούβας ότι οι επιθυμίες των ΗΠΑ για διεύρυνση του ΝΑΤΟ ανάγκασαν την Ρωσία να δράσει στην Ουκρανία , σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Η Ιστορία θα απαιτήσει υπευθυνότητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις συνέπειες του επιθετικού στρατιωτικού δόγματος πέραν των συνόρων του ΝΑΤΟ, το οποίο απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη διεθνή σταθερότητα», φέρεται να δήλωσε ο Λόπες σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις μέρες αφότου οι ΗΠΑ εξέφρασαν την «βαθιά τους ανησυχία» για τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών και τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας στην Κούβα, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που έγραψε ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να δημιουργήσει μια κατασκοπευτική βάση και νέες εγκαταστάσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης στο νησί.
Η Κούβα απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, επικαλούμενη έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και ισχυρίσθηκε ότι η μόνη στρατιωτική επέμβαση στο νησί, που βρίσκεται υπό κομμουνιστικό καθεστώς, είναι η «παράνομη» στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.