Οι νέες μεταρρυθμίσεις στον ρωσικό στρατό απαντούν στην πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ και στη χρήση του Κιέβου από τη «συλλογική Δύση» για τη διεξαγωγή ενός υβριδικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο νέος διοικητής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ.
Ο στρατηγός στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά τον διορισμό του στις 11 Ιανουαρίου στη θέση αυτή, παραδέχτηκε επίσης προβλήματα με τη μερική επιστράτευση, αφού η δημόσια κριτική στη Ρωσία ανάγκασε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιπλήξει τον στρατό.
Οι στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις, που ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου, έχουν εγκριθεί από τον Πούτιν και μπορούν να προσαρμοστούν για να ανταποκριθούν σε απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Γκεράσιμοφ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Argumenty i Fakty σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν αργά χθες.
«Σήμερα, τέτοιες απειλές περιλαμβάνουν τις φιλοδοξίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να επεκταθεί στη Φινλανδία και τη Σουηδία, καθώς και τη χρήση της Ουκρανίας ως εργαλείου για τη διεξαγωγή ενός υβριδικού πολέμου εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο Γκεράσιμοφ, αρχηγός του γενικού επιτελείου, διοικητής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το νέο στρατιωτικό σχέδιο της Μόσχας, ένα σώμα στρατού θα προστεθεί στην Καρελία, στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας, που συνορεύει με τη Φινλανδία.
Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν επίσης δύο πρόσθετες στρατιωτικές περιφέρειες, τη Μόσχα και το Λένινγκραντ, οι οποίες υπήρχαν πριν από τη συγχώνευσή τους το 2010 για να αποτελέσουν μέρος της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Στην Ουκρανία, η Ρωσία θα προσθέσει τρεις μεραρχίες μηχανοκίνητων τυφεκίων ως μέρος συνδυασμένων ενόπλων σχηματισμών στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια, τις οποίες η Μόσχα προσάρτησε μονομερώς τον Σεπτέμβριο.
«Ο κύριος στόχος αυτής της εργασίας είναι να διασφαλιστεί η εγγυημένη προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας», ανέφερε ο Γκεράσιμοφ.
«Ενεργώντας ενάντια σε ολόκληρη τη συλλογική Δύση»
Ο Ρώσος στρατηγός υπογράμμισε την ανάγκη μαζικής ανοικοδόμησης των ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας ότι η σύγχρονη Ρωσία δεν έχει βιώσει ποτέ τέτοια «ένταση στρατιωτικών εχθροπραξιών», αναγκάζοντάς την να πραγματοποιήσει επιθετικές επιχειρήσεις για να σταθεροποιήσει την κατάσταση.
«Η χώρα μας και οι ένοπλες δυνάμεις της ενεργούν σήμερα εναντίον ολόκληρης της συλλογικής Δύσης», είπε ο 67χρονος στρατηγός.
Στους 11 μήνες από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία μετατοπίζει τη ρητορική της αναφορικά με τον πόλεμο από μια επιχείρηση για να «αποναζιστικοποίησει» και να «αποστρατιωτικοποιήσει» τη γείτονά της, σε μια επιχείρηση άμυνας απέναντι σε μια επιθετική Δύση.
Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αποκαλούν τη ρωσική εισβολή μια απρόκλητη επιθετική ενέργεια και η Δύση στέλνει όλο και πιο βαρύ όπλο στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει την ουκρανική αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Γκεράσιμοφ και η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έχουν αντιμετωπίσει έντονη κριτική για πολλαπλές αποτυχίες στο πεδίο της μάχης και την αποτυχία της Μόσχας να εξασφαλίσει τη νίκη σε μια εκστρατεία που το Κρεμλίνο περίμενε ότι θα διαρκούσε πολύ λίγο.
Η μερική επιστράτευση περίπου 300.000 επιπλέον στρατιωτών το φθινόπωρο προχώρησε χαοτικά.
«Δεν υπήρξε τέτοια επιστράτευση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε. Ορισμένοι από τους εφέδρους που κλήθηκαν ήταν ακατάλληλοι για στρατιωτική θητεία λόγω ηλικίας, υγείας ή για άλλους λόγους. Οι στρατιώτες παραπονέθηκαν επίσης για την έλλειψη εξοπλισμού και προμηθειών.
«Το σύστημα εκπαίδευσης επιστράτων στη χώρα μας δεν ήταν πλήρως προσαρμοσμένο στις νέες σύγχρονες οικονομικές σχέσεις», παραδέχθηκε ο στρατηγός. «Έπρεπε λοιπόν να τα διορθώσω όλα καθ' οδόν».