Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο και με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντός του εδάφους της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, στοχεύοντας τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και μία στρατιωτική βάση κοντά στο Ριάντ.
Η υπό σαουδαραβική διοίκηση συμμαχία, που μάχεται κατά των Χούθι την τελευταία πενταετία, ανακοίνωσε πως αναχαίτισε τον βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσε το κίνημα εναντίον του Ριάντ. Προσώρας δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την συμμαχία για συγκεκριμένους στόχους.
Αυτόπτης μάρτυρας από το Ριάντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως άκουσε δύο εκκωφαντικές εκρήξεις και είδε στήλες καπνού να υψώνονται πάνω από το Ριάντ τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί ζημιές ούτε θύματα.
Από την πλευρά του, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι Γιαχία Σαρέα τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πως «μεγάλος αριθμός από βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν την πρωτεύουσα του Σαουδάραβα εχθρού... πλήττοντας στρατιωτικά διοικητήρια και τη βάση (Βασιλεύς) Σαλμάν».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις πόλεις Ναζράν και Τζιζάν στα νότια της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη.
Ο εκπρόσωπος της σαουδαραβικής συμμαχίας συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλκι τονίζει σε ανακοινωθέν του πως η επίθεση των Χούθι στο Ριάντ αποτελούσε «μία σκόπιμη εχθρική πράξη που προοριζόταν να πλήξει αμάχους», αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει την ανακοίνωση των Χούθι ότι επλήγη το υπουργείο Άμυνας και μία βάση.
Στο ανακοινωθέν του, που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, ο Μάλκι τονίζει πως η συμμαχία αναχαίτισε τρεις πυραύλους που είχαν εκτοξευθεί εναντίον της Ναζράν και της Τζιζάν και κάποια drones με οπλισμό που εκινούντο εναντίον του σαουδαραβικού βασιλείου χθες βράδυ.
Η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές αναζωπυρώθηκε μετά την εκπνοή τον περασμένο μήνα της εκεχειρίας έξι εβδομάδων που είχε κηρυχθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η συμμαχία έχει απαντήσει στις διαμεθοριακές επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιώντας με τη σειρά της αεροπορικές επιδρομές.
Η συμμαχία επενέβη στρατιωτικά στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά και την εκδίωξη της κυβέρνησης από τους Χούθι στα τέλη του 2014. Η σύρραξη στην Υεμένη αντιμετωπίζεται από αρκετούς αναλυτές ως μία έμμεση αντιπαράθεση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
AP Photo/Hani Mohammed