Σε «ασφυκτικό κλοιό» βρίσκεται η οικονομία της Ρωσίας εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση και άλλες χώρες για την εισβολή που έχει ξεκινήσει κατά της Ουκρανίας. «Η οικονομία μας βιώνει ένα σοκ και υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις» παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε ότι «αυτές θα ελαχιστοποιηθούν».
Ο ίδιος σημείωσε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters, πως «είναι απολύτως κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Ο οικονομικός πόλεμος ο οποίος ξεκίνησε σε βάρος της χώρας μας δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν οποιεσδήποτε προβλέψεις», καταδεικνύοντας τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η ρωσική οικονομία. Χαρακτήρισε την κατάσταση ταραχώδη, αλλά είπε πως ήδη λαμβάνονται μέτρα για να ηρεμήσει και να σταθεροποιηθεί.
To πάγωμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT και η αποχώρηση διεθνών εταιρειών με τζίρους δισεκατομμυρίων από τη Ρωσία την οδηγούν σε διεθνή οικονομική απομόνωση, εγείροντας το εύλογο ερώτημα αν θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings «τα capital controls και οι κυρώσεις της Δύσης εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας να εξυπηρετήσει το χρέος της, με τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα να ενισχύονται».
Αυτές οι κυρώσεις άλλωστε οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο και αβεβαιότητα όσον αφορά την προβλεψιμότητα της πολιτικής της Ρωσίας τις περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθιστώντας τη Ρωσία πιο ευάλωτη σε τραπεζικές κρίσεις και κρίσεις ρευστότητας, καθώς επίσης «αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος περαιτέρω αρνητικών ενεργειών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για το ρωσικό δημόσιο βραχυπρόθεσμα.»
Ενδεικτικό είναι ότι πρόσφατα, οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch υποβάθμισαν στην κατηγορία «junk» την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας. Οι οίκοι αξιολόγησης ειδικότερα υποβάθμισαν τη Ρωσία κατά έξι βαθμίδες, λέγοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις έθεσαν σε αμφιβολία την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος και θα αποδυνάμωσαν την οικονομία.
Η Fitch υποβάθμισε τη Ρωσία σε «Β» από «ΒΒΒ» με το outlook να είναι αρνητικό. Αντίστοιχα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε επισημάνει την πιθανότητα υποβάθμισης, μείωσε επίσης την αξιολόγηση της χώρας κατά έξι βαθμίδες, σε Β3 από Baa3.
Η Fitch ανέφερε ότι το μοναδικό προηγούμενο για μια τόσο μεγάλη υποβάθμιση έξι βαθμίδων ήταν η Νότια Κορέα το 1997. «Η αυστηρότητα των διεθνών κυρώσεων ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τους κινδύνους μακροοικονομικής σταθερότητας, αποτελεί τεράστιο σοκ για τα θεμελιώδη πιστωτικά στοιχεία της Ρωσίας και θα μπορούσε να υπονομεύσει την προθυμία της να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος», αναφέρει στην έκθεσή της η Fitch.
Επισήμανε, δε, ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που απαγορεύουν οποιεσδήποτε συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα είχαν «πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη της Ρωσίας από οποιεσδήποτε προηγούμενες κυρώσεις», καθιστώντας ένα μεγάλο μέρος των ρωσικών διεθνών αποθεμάτων άχρηστο για συναλλαγματική παρέμβαση.
Υπό τις εξελίξεις αυτές, ήδη η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας επέβαλε Capital control ως απάντηση στις διεθνείς κυρώσεις θέτοντας υπό αμφιβολία την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της. Επίσης, ανέστειλε την πώληση ξένων νομισμάτων ως την 9η Σεπτεμβρίου. Μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 9ης Σεπτεμβρίου 2022, «οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πωλούν ξένα νομίσματα στους πολίτες», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας πάντως ότι οι Ρώσοι θα μπορούν να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα με ρούβλια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής «ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής και ποσού», ανακοίνωσε.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ξένοι έχουν δανείσει με 80 δισ. δολάρια τη χώρα και μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων κρατικών ομολόγων σε ρούβλια, ευρώ και δολάρια, καθώς και εταιρικούς τίτλους σε σκληρό νόμισμα.
Επιπλέον, δυτικές εταιρείες, από την BP και τη Societe Generale έως τη Citigroup και την Apple, δημιούργησαν δεσμούς με τη Ρωσία. Πολλές έχουν παύσει ή τερματίσει αυτές τις συνδέσεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.