Σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος επιδίδεται το καθεστώς της Βόρειας Κορέας με μπαράζ δοκιμών ποικίλων οπλικών συστημάτων και τα «αποκαλυπτήρια» τακτικών πυρηνικών όπλων, στη σκιά των μεγαλύτερων κοινών γυμνασίων Ηνωμένων Πολιτειών και Νότιας Κορέας εδώ και μία πενταετία. «Βρυχάται» και προκαλεί ο Κιμ Γιονγκ-ουν με δηλώσεις ότι η Πιονγιάνγκ θα πρέπει να είναι «έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα οπουδήποτε και οποτεδήποτε», ενώ αναλυτές διαβλέπουν πως μπορεί να είναι ζήτημα εβδομάδων ή μηνών η πρώτη πυρηνική δοκιμή από το 2017.
Έχοντας διαμηνύσει πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της Βόρειας Κορέας είναι «αμετάκλητο», και αναγγέλλοντας πρόσφατα την «εκθετική» αύξηση της παραγωγής όπλων, ο Κιμ Γιονγκ-ουν «διαφημίζει» τις τελευταίες δύο εβδομάδες τις πυρηνικές δυνατότητες της Πιονγιάνγκ με εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, την προσομοίωση «πυρηνικής αντεπίθεσης» σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα -ακόμη και τη δοκιμή υποβρύχιου drone ικανού, κατά το βορειοκορεατικό καθεστώς, να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα.
Το τελευταίο «μήνυμα» προς Ουάσινγκτον και Σεούλ ήλθε με την «παρουσίαση» πυρηνικών κεφαλών και τον Κιμ Γιονγκ-ουν να δίνει εντολή να αυξηθεί η παραγωγή «στρατιωτικού πυρηνικού υλικού» και να κατασκευαστούν ακόμη πιο ισχυρά όπλα. Καθώς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Nimitz κατέφθανε την Τρίτη σε ναυτική βάση της Νότιας Κορέας, το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA δημοσίευε φωτογραφίες μικρών πυρηνικών κεφαλών, που φέρουν την ονομασία Hwasan-31s, και σύμφωνα με το καθεστώς μπορούν να τοποθετηθούν σε πυραύλους μικρού βεληνεκούς.
Η Πιονγιάνγκ επί μακρόν υποστηρίζει ότι διαθέτει τακτικά πυρηνικά όπλα με δυνατότητα να πλήξουν στόχους στη Νότια Κορέα, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει «αποδείξεις». Παρόλο που είναι αδύνατο να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί εάν δεν προηγηθεί δοκιμή, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πρόοδο στη σμίκρυνση κεφαλών που είναι ισχυρές, αλλά αρκετά μικρές ώστε να τοποθετούνται σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ΗΠΑ.
Ουδέποτε το βορειοκορεατικό καθεστώς άφηνε «αναπάντητες» στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, τις οποίες και εκλαμβάνει ως «πρόβα» εισβολής στο έδαφός του. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν έδωσε μία «τυπική» απάντηση, κατά τους αναλυτές. Κατά το παρελθόν αντιδρούσε με εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, ενίοτε και με πυρά πυροβολικού. Τώρα, σε διάστημα δύο εβδομάδων, η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε τον πιο ισχυρό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που διαθέτει (Hwasong-17), ο οποίος -θεωρητικά- μπορεί να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Έχει εκτοξεύσει παράλληλα πυραύλους από υποβρύχιο, αλλά κατά τα φαινόμενα και από υπόγειο σιλό. Ο στρατός έχει προχωρήσει σε προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης σε αεροδρόμιο της Νότιας Κορέας, ενώ πραγματοποιήθηκαν δύο δοκιμές ενός νέου υποβρύχιου, επιθετικού drone, που κατά τους ισχυρισμούς του διεθνώς απομονωμένου καθεστώς, μπορεί να πραγματοποιήσει επίθεση με πυρηνικά όπλα, εξαπολύοντας -κατά δήλωση του Κιμ Γιονγκ-ουν, ένα «τεράστιο ραδιενεργό τσουνάμι» και να καταστρέψει εχθρικά πολεμικά πλοία. Και ως τελευταίο «βήμα», παρουσίασε μικρές πυρηνικές κεφαλές που διατείνεται πως μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα αυτά τα όπλα.
Η αναλύτρια Έλεν Κιμ του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) εκφράζει ανησυχία για την ποικιλομορφία της «συλλογής» όπλων. Η Πιονγιάνγκ έχει αποκαλύψει νέα και πιο εξελιγμένα όπλα, τα οποία μπορούν να εκτοξευθούν από θάλασσα και ξηρά για να στοχεύσουν τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. «Πριν, δεν γνωρίζαμε ότι ήταν σε θέση να εκτοξεύσουν πυραύλους κρουζ από υποβρύχια ή πυραύλους κάτω από το έδαφος. Τα όπλα τους γίνονται πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν», αναφέρει η ίδια μιλώντας στο BBC.
Την ίδια στιγμή, ο αναλυτής στο Ινστιτούτο Sejong της Νότιας Κορέας Τσέονγκ Σέονγκ-Τσαν λέει στο πρακτορείο Associated Press ότι πιθανότατα η Βόρεια Κορέα κινείται προς την επόμενη πυρηνική δοκιμή.
Ώρες πριν από την έκτη δοκιμή της Βόρειας Κορέας το 2017, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν τον Κιμ Γιονγκ-ουν να παρατηρεί μια ασημένια συσκευή σε σχήμα φιστικιού, που εμφανιζόταν ως θερμοπυρηνικό όπλο για διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που το καθεστώς ισχυρίστηκε ότι πυροδότησε κατά τη δοκιμή.
Όταν η Βόρεια Κορέα θα έχει «τελειοποιήσει» τα συστήματα πυρηνικών όπλων, «ο εχθρός θα μας φοβάται και δεν θα τολμά να προκαλέσει την κυριαρχία του κράτους μας, του συστήματός μας και του λαού μας», είπε ο Κιμ Γιονγκ-ουν φωτογραφιζόμενος την Τρίτη πλάι στα βορειοκορεατικά «τακτικά πυρηνικά όπλα».
Η Πιονγιάνγκ πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την επόμενη δοκιμή προς «επιβεβαίωση» των ισχυρισμών ότι διαθέτει μικροσκοπικές πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να τοποθετηθούν σε αυξανόμενη γκάμα όπλων, τα οποία περιγράφει ως «τακτικά». Η χρήση του συγκεκριμένου όρου εμπεριέχει απειλή για προληπτική χρήση τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων έναντι συμβατικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η παράλληλη εντολή του Κιμ Γιονγκ-ουν να αυξηθεί η παραγωγή «στρατιωτικού πυρηνικού υλικού» ήλθε στη σκιά των ανακοινώσεων του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, περί εγκατάστασης τακτικών πυρηνικών όπλων στη γειτονική Λευκορωσία, γεγονός που θεωρήθηκε ως προειδοποίηση προς τη Δύση καθώς αυξάνει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την εμπόλεμη Ουκρανία.
Ευθυγραμμιζόμενη με τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα προτάσσει την τριμερή συνεργασία με τη Μόσχα και το Πεκίνο (που χρησιμοποιούν σταθερά υπέρ της Πιονγιάνγκ το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) για την αντιμετώπιση, όπως αναφέρει, ενός «νέου Ψυχρού Πολέμου» που διεξάγεται από τις «ιμπεριαλιστικές» δυνάμεις των ΗΠΑ, τις οποίες και κατηγορεί ότι «έφεραν» τη σύγκρουση στην Ασία, ενισχύοντας τις στρατιωτικές δραστηριότητες με τη Σεούλ και το Τόκιο.