Η απόφαση για το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται αργότερα σήμερα Παρασκευή, μια μέρα μετά την επίσκεψη, του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, στο Κίεβο, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα πως «θέλουν την Ουκρανία στην ΕΕ».
Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, Μάτι Μαασίκας, αναφέρθηκε στο «θετικό άγχος» του ενόψει της συνάντησης αργότερα σήμερα Παρασκευή, όπου ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καταθέσουν μια πρώτη γνώμη ως προς την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Σήμερα, αναμένεται η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας. «Δεν μπορώ να μην θυμηθώ παρόμοια όμορφη καλοκαιρινή μέρα πριν από 25 χρόνια, όταν η Επιτροπή άνοιξε τον δρόμο για την ΕΕ στην Εσθονία. Το ίδιο θετικό άγχος, η ίδια αίσθηση ιστορίας στον αέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Waiting for @EU_Commission opinion on Ukraine’s EU membership application, due today. Cannot help recalling a similarly beatiful summer day 25 years ago when the Commission opened my native Estonia’s EU path. The same positive anxiety, the same feeling of history in the air.
— Matti Maasikas (@MattiMaasikas) June 17, 2022
Άμεσο καθεστώς υποψήφιας χώρας
Χθες Πέμπτη, μετά τις συνομιλίες με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι και οι τέσσερις ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι παρόντες στο Κίεβο υποστήριξαν την ιδέα να δοθεί «άμεσο» καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία.
Ο Μακρόν έκανε τα σχόλια σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Κίεβο μαζί με τον Σολτς, τον Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο.
«Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι τη νίκη της. Και οι τέσσερις ηγέτες που είναι παρόντες στο Κίεβο στηρίζουμε την υποψηφιότητα της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ.», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος που πρόσθεσε ωστόσο ότι «χρειαζόμαστε ένα είδος καναλιού επικοινωνίας με τον Πούτιν και για την επίλυση του θέματος της επισιτιστικής ασφάλειας. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στην επιθετικότητα της Ρωσίας και όχι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις».
Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι «στο όνομα της αξιοπιστίας της ΕΕ πρέπει να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας σε ό,τι αφορά την ένταξη κρατών στα δυτικά Βαλκάνια. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Η Γερμανία θα στηρίξει την υποψηφιότητα ένταξης της Ουκρανίας και του Μολδοβα», πρόσθεσε.