Η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα κράτησε την Αίγυπτο μακριά από το σκοτάδι, αναφέρει ο Σίσι στο Αιγυπτιακό Οικονομικό Φόρουμ 2022.
Ο πρόεδρος Σίσι έκανε τις παρατηρήσεις του κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Αιγυπτιακής Οικονομικής Διάσκεψης 2022 που ξεκίνησε την Κυριακή.
Ο Σίσι εξήγησε περαιτέρω ότι εκείνη την εποχή «όταν καθορίσαμε τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και την Κύπρο στη Μεσόγειο Θάλασσα, δεχθήκαμε σκληρή κριτική», σύμφωνα με την ahramonline.
Καμία εταιρεία δεν θα είχε συμφωνήσει να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο χωρίς οριοθετημένα σύνορα, σημείωσε ο πρόεδρος.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι αν δεν ήταν το κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr, η Αίγυπτος θα αντιμετώπιζε έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του κόστους των εισαγωγών φυσικού αερίου, που υπολογίζεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως.
Η Αίγυπτος έχει κάνει μια σειρά από ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, με πιο αξιοσημείωτη το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr στα ανοιχτά της Μεσογείου το 2015.
Σύμφωνα με το IDSC η Αίγυπτος έχει δει τεράστια αύξηση στα έσοδα από εξαγωγές φυσικού αερίου, τα οποία έχουν αυξηθεί 13 φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Η Αίγυπτος σχεδιάζει να γίνει κύριος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, η οποία απομακρύνεται από άλλα ορυκτά καύσιμα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους προκειμένου να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσώπευε το 45% των ευρωπαϊκών εισαγωγών το 2021.
Σύμφωνα με ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, η Αίγυπτος επιδιώκει να εξοικονομήσει 15 τοις εκατό στο τοπικό φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αυξήσει τις εξαγωγές.