Σκηνικό πόλωσης δημιουργούν οι αποκαλύψεις κατά Τραμπ

Σκηνικό πόλωσης δημιουργούν οι αποκαλύψεις κατά Τραμπ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Την ώρα που οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια αναμφίβολα ιστορική περίοδο, μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί συμβάλλουν σε ένα σκηνικό πόλωσης το οποίο θα διατηρηθεί όπως δείχνουν τα πράγματα μέχρι τις εκλογές του 2020.

Το «ιστορικό» της περιόδου έγκειται στο ότι στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, ανάλογο ζήτημα ανέκυψε μόνο δύο φορές, το 1974 με τον Ρίτσαρντ Νίξον και το 1998 με τον Μπιλ Κλίντον.

Ύστερα, λοιπόν, από την δημοσίευση των συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του, της κατάθεσης του πληροφοριοδότη για το ίδιο θέμα και την ανακοίνωση για την έναρξη έρευνας για την αποπομπή του Τραμπ, το κλίμα είναι άκρως πολωμένο.

Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, οι δηλώσεις πολιτικών των δύο στρατοπέδων και οι απόψεις που παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικά, το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ σύμφωνα με τις περισσότερες εταιρείες κυμαίνεται γύρω στο 44-48%. Αυτό της Emerson δίνει στον πρόεδρο 48%, του The Hill 47%, του Economist 44% και του Rasmussen 49%, νούμερα που αν μη τι άλλο, δείχνουν ένα διαιρεμένο εκλογικό σώμα. Την ίδια εικόνα δείχνουν όμως και τα δύο στρατόπεδα τα οποία επιδίδονται σε πόλεμο δηλώσεων.

Από τη μια πλευρά, Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί επικαλούνται με σχετικά βίντεο την σημερινή αρχηγό των Δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόσι, η οποία το 1998 υπερασπίζονταν με θέρμη τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ο οποίος είχε παραπεμφθεί από τη βουλή των αντιπροσώπων. Η άλλη πλευρά δείχνει ασταμάτητα τις δηλώσεις του Λίντσεϊ Γκρειαμ, νυν Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων ο οποίος εκείνη την εποχή τασσόταν υπέρ της αποπομπής. Ο τελευταίος δήλωσε μάλιστα χθες ότι η «όλη διαδικασία είναι μια ντροπή που θα κυνηγά για πάντα τους Δημοκρατικούς» ενώ ο Μπέρνι Σάντερς υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών έκανε λόγο για τον «πιο διεφθαρμένο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ». 

Τα μέσα ενημέρωσης από την πλευρά τους χωρίζονται. Τα πιο συντηρητικά Fox News, Daily Caller και Federalist βάλουν κατά ριπάς εναντίον των Δημοκρατικών, ενώ New York Times, MSNBC και Washington Post να βρίσκονται τρόπο τινά στην αντίπερα όχθη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα ήρθαν από τη πλευρά των συντηρητικών μέσων ενημέρωσης. Ενδεικτικά ο βασικός αναλυτής του δικτύου Fox News για νομικά ζητήματα, Άντριου Ναπολιτάνο πήρε αποστάσεις από τις ενέργειες Τραμπ αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να διέπραξε αδίκημα. Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της ιστοσελίδας Washington Examiner, γνωστή για τις ακραίες απόψεις που εκφράζει από καιρού εις καιρόν. Σε κεντρικό άρθρο λοιπόν με τίτλο «Ο Τραμπ χρησιμοποίησε την εξουσία για λογαριασμό της πολιτικής αντιπαράθεσης», το εν λόγω μέσο αποστασιοποιείται από την σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου.

Το μόνο σίγουρο πάντως με βάση τα παραπάνω είναι ότι όσο παίρνουν οι μέρες το πολιτικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει όλο και περισσότερο με κίνδυνο ενδεχομένως να σπάσει...