Σλοβακία: Διαδηλώσεις για ενός νομοσχεδίου «ρωσικού τύπου» κατά των ΜΚΟ

Σλοβακία: Διαδηλώσεις για ενός νομοσχεδίου «ρωσικού τύπου» κατά των ΜΚΟ

Χιλιάδες Σλοβάκοι διαδήλωσαν την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα και το Κόσιτσε ενάντια σε τροπολογία σε νομοσχέδιο για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, την οποία παρομοίασαν με τον ρωσικό νόμο περί ξένων πρακτόρων.

Εάν εγκριθεί, η τροπολογία θα ταξινομήσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τους πολιτικούς ως λομπίστες και θα απαιτεί από αυτές να ετοιμάσουν μια έκθεση διαφάνειας, η οποία θα αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με το ποιος τους έχει δωρεήσει περισσότερα από 5.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο.

Την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί και νέες διαμαρτυρίες σε περισσότερες από 30 πόλεις της Σλοβακίας, καθώς και στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη και την Κοπεγχάγη.

Η ώθηση για αυτήν τη νομοθεσία αποτελεί μέρος της μακροχρόνιας προσπάθειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο να περιορίσει την επιρροή των ΜΚΟ και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, αναφέρει το Politico.

Το 2023, ο Φίκο υποσχέθηκε να τερματίσει την «υπεροχή των ΜΚΟ» στη Σλοβακία, εισάγοντας έναν νόμο που θα τις χαρακτηρίζει ξένους πράκτορες, εάν χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Η τροπολογία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δεύτερη ανάγνωση στο νομοθετικό σώμα της Μπρατισλάβα.

Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προειδοποίησε τη Σλοβακία στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου του 2024 ότι, αν η κυβέρνηση προχωρήσει με το αρχικό νομοσχέδιο, η ΕΕ θα λάβει άμεσα νομικά μέτρα.

Πολλές ΜΚΟ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο.

Ο Φίκο δήλωσε ότι σέβεται το δικαίωμα των ανθρώπων να διαμαρτύρονται, αλλά απέρριψε τη σύγκριση με το νομοσχέδιο για τους Ρώσους ξένους πράκτορες.

«Το σχέδιο νόμου που αφορά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν έχει καμία σχέση με τη ρωσική, την αμερικανική ή την ισραηλινή νομοθεσία», δήλωσε ο Φίκο μετά από κυβερνητική συνεδρίαση την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν «ευρωπαϊκό νόμο, για τον οποίο έχει ζητηθεί η γνώμη».

«Τους έχουν ξεμείνει από λόγους για να διαμαρτυρηθούν, οπότε τώρα φτιάχνουν ένα ακόμα ψέμα», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία ψήφισε παρόμοιο νόμο το 2017, αλλά αναγκάστηκε να τον καταργήσει το 2023, αφού το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον έκρινε παράνομο.