Μέχρι σήμερα, το Βερολίνο παρέμενε ουσιαστικά σιωπηλό απέναντι στις εξελίξεις στην Ιταλία και την κόντρα της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για το ζήτημα του ελλείμματος στο σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού. Από χθες το βράδυ, όμως, τα πράγματα άλλαξαν και η Γερμανία έδειξε για πρώτη φορά τα δόντια της στην κυβέρνηση Σαλβίνι-ντι Μάγιο.
Λίγο πριν βρεθεί στο Μπαλί για τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ξεκαθάρισε ότι οι Ιταλοί δεν πρέπει να περιμένουν χείρα βοηθείας από τη Γερμανία και πρέπει να βγάλουν μόνοι τους το φίδι του χρέους από την τρύπα. «Όχι», απάντησε χωρίς περιστροφές ο Σολτς όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Handelsblatt εάν «στέλνεται σήμα από τους εταίρους της στην ευρωζώνη προς την ιταλική κυβέρνηση ότι εάν υπάρξει ανάγκη θα της σταθούν αλληλέγγυοι στα προβλήματά της».
«Ακόμη και σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται στο σύνολό της, ακόμη και στο πλαίσιο των βημάτων προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων κια κοινοβουλίων των κρατών-μελών. Η ιταλική κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει το υψηλό δημόσιο χρέος, αυτή την ευθύνη δεν μπορεί να την αναλάβει κανείς άλλος. Ούτε μπορεί να την εξάγει ή να τη μεταφέρει στους Ευρωπαίους εταίρους της», ξεκαθάρισε ο Σολτς, δημιουργώντας την εντύπωση ότι δεν έχει περάσει ούτε μία ημέρα από τότε που στο πόστο του βρισκόταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι σεβόμενος και αναλογιζόμενος το μέγεθος της Ιταλίας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε στο να ξεκόψει μια και καλή προς τους Ιταλούς ότι οι συμπατριώτες του δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να επωμιστούν τα δικά τους βάρη, χωρίς να αναφερθεί σε πιθανές κυρώσεις ή συνέπειες στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ρώμης για το έλλειμμα και το χρέος. Παράλληλα δε, άφησε ανοιχτό το παράθυρο της συνεννόησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τελικά οι Ιταλοί κυβερνώντες θα έρθουν... στα σύγκαλά τους.
«Η αίσθηση που έχω είναι ότι και οι Ιταλοί τα γνωρίζουν όλα αυτά. Αρκετοί πολιτικοί στη Ρώμη έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα σεβαστούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, πως στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Κριστίν Λαγκάρντ, στις δηλώσεις που έκανε επίσης ενόψει της συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί. «Όταν ανήκει κανείς σε μια ένωση και αποφασίζει να παραμείνει σε αυτή, τότε πρέπει να τηρεί τους κανόνες της», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι θα υπάρχει «μια απόσταση» ανάμεσα στη «ρητορική» της ιταλικής κυβέρνησης, και τα «οριστικά μεγέθη» του κρατικού προϋπολογισμού.
Γιώργος Παυλόπουλος
AP Photo/Markus Schreiber