Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έξι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Σομαλία είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 62 μέλη της οργάνωσης Σεμπάμπ, καθώς ο ρυθμός των ειδικών επιχειρήσεων με σκοπό να υποστηριχθεί η σομαλική κυβέρνηση επιταχύνεται.
Τέσσερα πλήγματα έγιναν το Σάββατο στην περιοχή Γκαντάρσε, στη νότια Σομαλία, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 ισλαμιστές αντάρτες της Σεμπάμπ, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).
Ακόμη δύο πλήγματα έγιναν την Κυριακή στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 28 μαχητές.
«Εκτιμούμε σε αυτό το στάδιο ότι τα πλήγματα δεν σκότωσαν ούτε τραυμάτισαν κάποιον άμαχο», προστίθεται στην ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Πρόκειται για τις πιο φονικές αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές έπειτα από εκείνες της 16ης Οκτωβρίου, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 60 σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες. Η πιο πολύνεκρη επιχείρηση που είχε διεξαγάγει η Ουάσινγκτον εναντίον της οργάνωσης Σεμπάμπ, η οποία πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, πριν από εκείνη είχε γίνει την 21η Νοεμβρίου 2017, με 100 «τρομοκράτες» να σκοτώνονται, κατά την USAFRICOM.
Οι επιχειρήσεις του Σαββατοκύριακου αυξάνουν σε 45 τον αριθμό των αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων που έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς εναντίον μελών της οργάνωσης Σεμπάμπ στη Σομαλία, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ.
Το 2017, είχαν γίνει 35 τέτοιες αεροπορικές επιδρομές.
Ως τον Αύγουστο του 2018, το Πεντάγωνο υπολογίζει ότι δρούσαν στη Σομαλία από 3.000 ως 7.000 μέλη της Σεμπάμπ και από 70 ως 250 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανέφερε ο συνταγματάρχης Μάνινγκ.
Οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν φέτος την εμπλοκή τους στον πόλεμο εναντίον της Σεμπάμπ στο πλευρό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας, που υποστηρίζεται επίσης από 20.000 στελέχη της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, της AMISOM, που είναι παρούσα σε αυτό το κράτος στο Κέρας της Αφρικής από το 2007.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΡ