Έτοιμος να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μόλις είναι έτοιμη και η Τουρκία, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στη Συμμαχία λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι και, αν και τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εγκρίνει τις αιτήσεις τους, η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως.
Οι τρεις χώρες κατέληξαν πέρυσι σε συμφωνία βάσει της οποία θα προχωρούσαν, όμως η Άγκυρα ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο, αφού ακροδεξιός πολιτικός στη Σουηδία έκαψε αντίτυπο του Κορανίου.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση. Είναι δύσκολο να έχουμε καλές συνομιλίες όταν τα πράγματα καίγονται, στην κυριολεξία, γύρω σου», δήλωσε ο Κρίστερσον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την επίσκεψή του στο Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι καλές, αλλά πρόσθεσε ότι με τις τουρκικές εκλογές τον Μάιο είναι κατανοητό που η Άγκυρα έχει επικεντρωθεί στην εσωτερική πολιτική. «Μόλις είναι έτοιμοι (για συνομιλίες), είμαστε προφανώς προετοιμασμένοι», τόνισε ο Κρίστερσον.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία είχε επισημάνει ότι βλέπει θετικά την αίτηση της Φινλανδίας, αλλά δεν στηρίζει αυτήν της Σουηδίας, αν και οι δύο σκανδιναβικές χώρες επιθυμούν να ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ.
Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει η χώρα του και η Σουηδία να γίνουν γρήγορα μέλη της Συμμαχίας.
«Στόχος είναι να γίνουμε δεκτοί το συντομότερο δυνατό, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία», επεσήμανε ο Νιινίστο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι με τον γενικό κυβερνήτη του Καναδά.
Η Φινλανδία και η Σουηδία προχωρούν με πλήρη «αλληλοκατανόηση» και παραμένουν σε στενή επαφή με την έδρα του ΝΑΤΟ, τον Λευκό Οίκο και την Τουρκία, υπογράμμισε ο Φινλανδός πρόεδρος.
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας από την πλευρά της εκτίμησε ότι η ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής θα επωφεληθεί από την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. “Για την ασφάλεια της περιοχής μας θα ήταν καλύτερο αν εντάσσονταν (στο ΝΑΤΟ) και οι δύο χώρες”, επεσήμανε.