Η κυβέρνηση στη Σρι Λάνκα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, από σήμερα στις 18:00 το απόγευμα μέχρι τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας, μετά την επίσημη κήρυξη κατάστασης έκτασης ανάγκης, σύμφωνα με το Reuters
“Με τις εξουσίες που έχει ο πρόεδρος της χώρας επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου, μέχρι τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας” όπως ανακοινώθηκε από την υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούσαν στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, καθώς τα καταστήματα άρχιζαν σιγά-σιγά να ανοίγουν σήμερα, πρώτη ημέρα μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης.
Σε διαταγή που εξέδωσε αργά χθες, Παρασκευή, το βράδυ, ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα επικαλείται σκληρούς νόμους που επιτρέπουν στο στρατό να συλλαμβάνει και να κρατά υπόπτους χωρίς ένταλμα. Η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ήταν απαραίτητη για να προστατευθεί η δημόσια τάξη και να εξασφαλιστούν απαραίτητες προμήθειες και υπηρεσίες, ανέφερε ο πρόεδρος στο διάγγελμά του.
Οργισμένοι από τις ελλείψεις καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούσθηκαν προχθές, Πέμπτη, με την αστυνομία και το στρατό έξω από την κατοικία του Ρατζαπάξα ζητώντας την καθαίρεσή του. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν οχήματα της αστυνομίας και του στρατού.
Η αστυνομία συνέλαβε 53 άτομα και στη συνέχεια επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες, Παρασκευή, μέσα και γύρω από το Κολόμπο.
Αντιδρώντας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σρι Λάνκα Τζούλι Τσανγκ δήλωσε: «οι πολίτες της Σρι Λάνκα έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται ειρηνικά - είναι ουσιώδες για τη δημοκρατική έκφραση».
«Παρακολουθώ στενά την κατάσταση και ελπίζω ότι οι επόμενες ημέρες θα φέρουν αυτοσυγκράτηση απ' όλες τις πλευρές, καθώς και την πολύ αναγκαία οικονομική σταθερότητα και ανακούφιση γι' αυτούς που υποφέρουν», έγραψε στο Twitter.
Αυτό το νησιωτικό κράτος των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται αντιμέτωπο με διαδοχικές διακοπές της ηλεκτροδότησης που διαρκούν ως και 13 ώρες την ημέρα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει ξένο συνάλλαγμα για να πληρώσει για εισαγωγές καυσίμων.
Η κρίση -αποτέλεσμα οικονομικής κακοδιαχείρισης από διαδοχικές κυβερνήσεις- επιδεινώθηκε από την πανδημία της Covid-19, η οποία έπληξε τον τουρισμό και τα εμβάσματα.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως επιδιώκει τη διάσωση της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ έχει επίσης ζητήσει νέα δάνεια από την Ινδία και την Κίνα.