«Πάγωμα» της σύγκρουσης στις υφιστάμενες γραμμές του μετώπου, εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο με πολλούς «αστερίσκους» για το ΝΑΤΟ, ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων προς επιτήρηση μίας ουδέτερης ζώνης άνω των 1.200 χλμ, εκλογές κατόπιν της άρσης του στρατιωτικού νόμου, αλλά και μία συμφωνία για τον εφοδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών με σπάνιες γαίες έναντι της διατήρησης της στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία έως ότου τα όπλα σιγήσουν.
Αυτές φέρονται να είναι ο παράμετροι του σχεδίου Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στην ευρωπαϊκή πλευρά κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου -μία εβδομάδα πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από την απρόκλητη ρωσική εισβολή στο κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας. Η πολιτική «σοκ και δέους» του Ντ. Τραμπ εντός και εκτός ΗΠΑ ξεδιπλώνεται ταχύτατα και κατά τους αναλυτές δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το τι τελικά θα αποτελέσει και τι όχι μέρος της στρατηγικής του για τον τερματισμό του πολέμου που αποτελεί βασικό διακηρυγμένο στόχο του.
Το σχέδιο κομίζει στη βαυαρική πόλη ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, στρατηγός Κιθ Κέλογκ, ο οποίος θα υποβάλλει κατά την επιστροφή του έκθεση στον Αμερικανό πρόεδρο με τα όσα διημείφθησαν στο Μόναχο. Δεν πρόκειται να παρουσιαστεί το σχέδιο δημοσίως κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης. Αυτό θα γίνει από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ όταν έλθει η στιγμή, που δεν ήταν πάντως το πρώτο 24ωρο της προεδρίας του όπως διακήρυττε προεκλογικά. Τις 100 ημέρες έχει θέσει ως χρονικό στίγμα για μία συμφωνία ο στρατηγός Κιθ Κέλογκ, ο οποίος προς τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να επισκεφθεί για πρώτη φορά το Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ θα μεταβεί και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο Κιθ Κέλογκ και άλλοι αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Τραμπ έχουν κάνει τις τελευταίες εβδομάδες κάποιες νύξεις γύρω από τις παραμέτρους που περιβάλλουν μία διαδικασία ειρήνευσης διά της ισχύος, όπως την χαρακτηρίζουν οι σύμμαχοι του Αμερικανού προέδρου. Στις βασικές πτυχές του σχεδίου περιλαμβάνεται πιθανώς, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το«πάγωμα» τις σύγκρουσης και η παραμονή σε εκκρεμότητα του καθεστώτος των εδαφών που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ θα παρέρχονται παράλληλα εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για την αποτροπή μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας. Η απόλυτη εγγύηση ασφαλείας για το Κίεβο είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, προοπτική που και το ίδιο αναγνωρίζει ωστόσο ότι είναι απίθανη βραχυπρόθεσμα.
Όσο για την επιτήρηση της εκεχειρίας, Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας -περιλαμβανομένων Βρετανίας, Πολωνίας και Γαλλίας- έχουν συζητήσει σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων. Θα πρέπει πιθανότατα να αναπτυχθούν κατά μήκος μίας ουδέτερης ζώνης έκτασης άνω των 1.200 χλμ κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου. Κατά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα ήταν απαραίτητη η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, αλλά θεωρείται απίθανο ο Τραμπ να συμφωνήσει σε αμερικανική εμπλοκή αφήνοντας την επιβολή οποιασδήποτε εκεχειρίας στην Ευρώπη από την οποία και ζητά επίσης σταθερά ενίσχυση των αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ.
Η αμερικανική πλευρά έχει «δείξει» διά του Κιθ Κέλογκ ότι επιθυμεί να δει επίσης τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός και κατά προτίμηση έως το τέλος του 2025, ενώ ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε εντός της περασμένης εβδομάδας ότι είναι ανοιχτός σε εκλογές αφότου λήξει ο πόλεμος και αρθεί ο στρατιωτικός νόμος. Εάν η Ρωσία δεν είχε εισβάλει στην Ουκρανία, η θητεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είχε λήξει στις 20 Μαΐου 2024.
To Κρεμλίνο ήθελε να εγκαταστήσει τον φιλορώσο ολιγάρχη Βίκτορ Μενβεντσούκ στην Ουκρανία στο πλαίσιο πρότασης-τελεσιγράφου που είχε απευθύνει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την πρώτη φάση του πολέμου, έρχεται να υπενθυμίσει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, εκτιμώντας πως η Μόσχα θα μπορούσε να αρνηθεί να δεχθεί οποιοδήποτε σενάριο εκλογών που θα περιλάμβανε μία νέα υποψηφιότητα Ζελένσκι για την προεδρία.
Ο κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Αντρίι Γέρμακ, συνομίλησε με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικλ Γουόλτς την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έχει δηλώσει ότι οι επαφές μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών υπηρεσιών εντείνονται αλλά, διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι επίκειται άμεσα συνάντηση των Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε ότι στις συνομιλίες δεν έχει ακόμη τεθεί επί τάπητος αυτό το ενδεχόμενο.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει τη Μόσχα με την επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων εάν δεν συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες και ο στρατηγός Κέλογκ είναι γνωστό πως τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου εφόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνηθεί να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης -η Ρωσία καταγράφει σταθερά εδαφικά κέρδη στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας αν και με πολύ μεγάλες στρατιωτικές απώλειες.
Το «πάγωμα» της σύγκρουσης στις υφιστάμενες γραμμές θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα διατηρούσε τον έλεγχο περίπου του 20% της Ουκρανίας, κυρίως στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντονέτσκ. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε για πρώτη φορά πρόσφατα πως αυτή μπορεί να είναι μία εξέλιξη, μέσω της δήλωσής του ότι «εάν θέλουμε να σταματήσουμε το θερμό στάδιο του πολέμου, θα πρέπει να έλθει υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ το έδαφος που έχουμε υπό τον έλεγχό μας». Σε αντάλλαγμα για το «πάγωμα» της σύγκρουσης στις υφιστάμενες γραμμές το αμερικανικό σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για την οχύρωση του Κιέβου από μελλοντική ρωσική επίθεση. Ασαφές είναι ωστόσο ποιες εγγυήσεις ασφαλείας θα είναι αυτές. Στο ζήτημα του ΝΑΤΟ, η νέα προεδρία Τραμπ δεν έχει μιλήσει ανοιχτά -είναι όμως περισσότερο από ξεκάθαρη η ρωσική θέση επ’ αυτού.
«Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θα μεταβώ την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη, για να έλθουμε πρόσωπο με πρόσωπο. Και μετά μπορώ να επιστρέψω στον πρόεδρο και να πω: 'Κύριε πρόεδρε, αυτές είναι οι δικές τους ανησυχίες. Αυτά είναι τα ζητήματα», δήλωσε ο Κιθ Κέλογκ ερωτηθείς σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η ακραία διαπραγματευτική Τραμπ εφαρμόζεται στην πράξη και ειδικά μετά το σχέδιο περί Γάζας «ριβιέρας της Μέσης Ανατολής» υπό αμερικανικό έλεγχο, κάποιοι αναρωτιούνται εάν θα μπορούσε να εκπλήξει «προκαλώντας» τον Πούτιν με μία εγγύηση προς την Ουκρανία για μελλοντική εισδοχή στη Συμμαχία.
Με το ίδιο το Κίεβο, εν τω μεταξύ, ο Τραμπ προωθεί συμφωνία που να εξασφαλίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες εφοδιασμό με σπάνιες γαίες και ορυκτά έναντι της διατήρησης της αμερικανικής στρατιωτικής συνδρομής. Σχετικές συνομιλίες για να επωφεληθούν οι ΗΠΑ από την πλούσια «δεξαμενή» ορυκτών της Ουκρανίας είχαν ξεκινήσει επί διακυβέρνησης Μπάιντεν. Η Ουκρανία είναι πρόθυμη να συνδιαλλαγεί με τον Τραμπ προτάσσοντας τον ορυκτό της πλούτο, που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή προηγμένων τεχνολογιών και στο... βάθος της όλης συζήτησης βρίσκεται φυσικά η Κίνα.
Το ουκρανικό πρακτορείο Strana διέρρευσε τις περασμένες ημέρες λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα του σχεδίου που υποστηρίζει ότι ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ, με το σχετικό δημοσίευμα να διαψεύδεται ως ανυπόστατο από τον Αντρίι Γέρμακ, ο οποίος και θα βρίσκεται στην επικείμενη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.