Η υποψηφιότητα του Ριάντ εγκρίθηκε από τους αντιπροσώπους 119 χωρών κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας που διοργάνωσε το Διεθνές Γραφείο Εκθέσεων (Bureau International des Expositions (BIE), ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι και επιβλέπει τις Παγκόσμιες Εκθέσεις.
Το Ριάντ ανταγωνιζόταν το Μπουσάν της Νότιας Κορέας και τη Ρώμη της Ιταλίας, οι οποίες έλαβαν 29 και 17 ψήφους αντίστοιχα σε σύνολο 165 αντιπροσώπων που προσήλθαν στην ψηφοφορία.
Η Σαουδική Αραβία εξασφάλισε περισσότερα από τα δύο τρίτα του συνόλου των ψήφων, πράγμα που σημαίνει ότι σύμφωνα με τους κανόνες της BIE δεν υπήρχε ανάγκη να οργανωθεί δεύτερος γύρος ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με το POLITICO, η νίκη του Ριάντ έρχεται μετά από μια μακρά εκστρατεία για να πείσει τους αντιπροσώπους της BIE μέσω μιας διπλωματικής επίθεσης και πλούσιων εκδηλώσεων. Η Σαουδική Αραβία ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στην προσέγγιση άλλων χωρών και στο πλαίσιο αυτό υπήρχαν και προτάσεις για επενδυτικές ευκαιρίες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πέρυσι την υποστήριξη της Γαλλίας στην υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας, μια κίνηση που του απέφερε επικρίσεις από ορισμένες χώρες της ΕΕ, αλλά και από ΜΚΟ που διεξάγουν εκστρατεία κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.
Η Παγκόσμια Έκθεση είναι μια ευκαιρία για την προβολή των εθνών, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας και παγκόσμιο ενδιαφέρον. Για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στόχος είναι να πείσει τον κόσμο ότι ωθεί μια απόλυτη μοναρχία που διοικείται από τον ισλαμικό νόμο προς μια πιο προοδευτική κοινωνικά κατεύθυνση, αγκαλιάζοντας τομείς αιχμής όπως η πράσινη τεχνολογία και η υγειονομική περίθαλψη.