Πλησίον του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ανοιχτά της Αμμόχωστου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros που απέπλευσε από το λιμάνι των Όλμων (Τασουτσού) αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Άμεση η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για «προκλητικά βήματα».
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει από ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο και ένα δεύτερο υποστηρικτικό πλοίο, ενώ σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX της 'Αγκυρας οι σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.
Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον online χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, marinetraffic ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου σεσημείο πολύ κοντά στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που μπορεί εύκολα να προκαλέσει νέα σοβαρή ένταση με την Αθήνα και την Λευκωσία. To Barbaros φαίνεται να κινείται με νότια κατεύθυνση, με ταχύτητα 4,9 κόμβων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η κυπριακή δημοκρατία εξέδωσε NAVTEX για τις περιοχές όπου επιχειρεί να πλεύσει το Barbaros, ως μια πρώτη αντίδραση απέναντι στην Τουρκία.
Παράλληλα, σε σειρά διπλωματικών επαφών επιδίδεται ζητώντας από την ΕΕ πιο αποφασιστική και αποτελεσματική στάση έναντι των τουρκικών προκλήσεων και όπως αναφέρει το κυπριακό μέσο sigmalive.com, η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε ενέργειες σε διάφορα επίπεδα σε σχέση, με τις νέες τουρκικές προκλήσεις, που αφορούν την αποστολή του «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, επικαλούμενο δηλώσεις του αναπληρωτής Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα.
Επίσης, ο ΥΠΕΞ Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει, ήδη, συνομιλήσει με τον ομόλογό του στην Ελλάδα, Νίκο Δένδια, ενώ υπήρξε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, και με τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.