Tις πρώτες μέρες της επιδημίας του κορονοϊού, μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο κατέγραφαν σκηνές πανικού από σούπερ μάρκετ ανά τον κόσμο, από την Αυστραλία ως την Ιταλία, κάτι όμως που δεν συνέβη στην Ελβετία.
Σε κανένα σούπερ μάρκετ ανά την επικράτεια της χώρας δεν υπήρξαν πανικόβλητοι καταναλωτές που να τρέχουν να αδειάσουν τα ράφια από ζυμαρικά, κονσέρβες και χαρτί υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ελβετία έχει προνοήσει να διατηρεί αποθέματα 3-6 μηνών σε όλα τα βασικά τρόφιμα και αγαθά. Ικανά αποθέματα υπάρχουν και σε φάρμακα, κάτι "φυσιολογικό" εφόσον μεγάλες φαρμακευτικές έχουν την βάση τους εκεί.
Η λογική της αποθήκευσης για την "ώρα ανάγκης" δεν είναι καθόλου νέα στη χώρα. Την έχουν επιβάλει η γεωγραφία και η μεγάλη εξάρτηση σε εισαγόμενα είδη διατροφής που φτάνει το 40% με 50%. Ρόλο όμως έχει παίξει και η ιστορία, αφού κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η χώρα ήταν παντελώς απροετοίμαστη σε είδη πρώτης ανάγκης. Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όμως, η Ελβετία χάρις στον οικονομολόγο και πολιτικό Φρίντριχ Βαλεν κατάφερε να διαμορφώσει μια κουλτούρα "στρατηγικής αποθήκευσης" ειδών πρώτης ανάγκης βάσει του σχεδίου "Βαλεν".
Έκτοτε, η κυβέρνηση δίνει οδηγίες στους πολίτες για το πώς να εφοδιάζουν με απαραίτητα είδη τα νοικοκυριά τους. Η σύσταση είναι να έχουν εννιά λίτρα εμφιαλωμένο νερό ανά άτομο, αρκετή τροφή για μια εβδομάδα, κουζίνα με γκάζι, κεριά και μετρητά. Υπάρχει δε ένα εθνικό φυλλάδιο με τις οδηγίες που κάθε χρόνο ανανεώνεται.
Έτσι, υπάρχουν τουλάχιστον 63.000 τόνοι ζάχαρη, 160.000 τόνοι αλεύρι, 33.700 τόνοι λάδι για μαγείρεμα και περίπου 400.000 τόνοι ζωοτροφές για την γαλακτοβιομηχανία, όλα έτοιμα προς χρήση.
Στα αποθέματα υπάρχουν, επίσης και 15.000 τόνοι καφέ, έστω και αν οι Ελβετοί αξιωματούχοι δεν ήθελαν να τον αποθηκεύσουν γιατί δεν έχει διατροφική αξία. Τον περασμένο Νοέμβριο όμως, ύστερα από δημόσια κατακραυγή, ο καφές συμπεριλήφθηκε εκ νέου στα αποθέματα τα οποία κατανέμονται μεταξύ 15 εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Nestle (ιδιοκτήτρια της Nespresso), αρκετά για εγχώρια κατανάλωση τριών μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 8,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Ελβετίας καταναλώνουν περίπου 9 κιλά καφέ ανά άτομο ετησίως, αφήνοντας κατά πολύ πίσω το μέσο όρο των 3,3 κιλών της Μεγάλης Βρετανίας και των 4,5 κιλών που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ.
Με δεδομένο ότι στην χώρα δεν υπάρχουν κεντρικής αποθήκες έτσι το σύστημα, βασίζεται και στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, όπως στην περίπτωση της Nestle. Έτσι, τα παραπάνω αγαθά κατανέμονται στις αποθήκες των εταιρειών. Αυτό με τη σειρά τους εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση ανάγκης τα αποθηκευμένα είδη θα διατεθούν άμεσα, ενώ το κόστος παραμένει χαμηλά.