Στην «εντατική» οι Τόρις
AP
AP
Βρετανία

Στην «εντατική» οι Τόρις

Οι εξελίξεις για τη κούρσα διαδοχής του κόμματος των Συντηρητικών αποδεικνύονται ραγδαίες, με τη σκιά της επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον να συνεχίζει να απλώνεται. Καθώς οι Τόρις διανύουν μία από τις δύσκολες φάσεις τους, η οποία αποτυπώνεται δημοσκοπικά στα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία τους, φαίνεται πως θα αρχίσουν να πληρώνουν τα λάθη των προηγούμενων χρόνων.

Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να επέστρεψε άρον άρον στη Βρετανία, μετά από τις καταιγιστικές εξελίξεις στο κόμμα των συντηρητικών. Η παραίτηση της Λιζ Τρας άφησε ένα κενό στο νούμερο 10 της οδού Ντάουνινγκ, που ο εκρηκτικός Μπόρις θέλει να καλύψει, λίγες εβδομάδες μετά από τη δική του παραίτηση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Η περίοδος της πρωθυπουργίας του έχει θορυβήσει αρκετούς βουλευτές, που δεν ξεχνούν πόσο έπληξε το κύρος του κόμματος φέρνοντας το στο χείλος της διάλυσης.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τζόνσον εικάζεται πως θα μπορέσει να ξεπεράσει τον σκόπελο που ορθώθηκε από το μηχανισμό του συντηρητικού κόμματος και απαιτούσε κάποιος υποψήφιος να πρέπει να συλλέξει 100 υπογραφές βουλευτών για να υποβάλλει την αίτηση για να ηγηθεί του κόμματος. Ο Μπόρις θέλει να επιστρέψει στη θέση του και το δείχνει με τις κινήσεις του.

Βέβαια, η προσπάθεια του δεν θα είναι μία «βόλτα στο πάρκο». Ο Ρίσι Σουνάκ είναι εκείνος που επιβεβαιώθηκε περισσότερο μάλλον από όλους από τον ενάμισι μήνα στην εξουσία της Λιζ Τρας στην εξουσία. Όχι, τυχαία, ο Σουνάκ συγκέντρωσε πολύ εύκολα τον απαιτούμενο αριθμό των 100 υποστηρικτών για να συμμετάσχει στην ψηφοφορία της διαδοχής της Λιζ Τρας.

Ο Σουνάκ είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Μπόρις Τζόνσον. Τότε ήταν εκείνος που είχε θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία που οδήγησε στην αποπομπή του Μπόρις Τζόνσον, με την παραίτηση του από την κομβική θέση της κυβέρνησης.

Τώρα έρχεται να αποτελέσει τον βασικό αντίπαλο του Μπόρις Τζόνσον για την ηλεκτρική καρέκλα της πρωθυπουργίας. Μένει να φανεί κατά πόσο το δομημένο πρόγραμμα του και η εμπειρία που έχει αποκτήσει από την κυβερνητική εμπειρία του, θα υπερκαλύψουν τις κατηγορίες για την απόσταση του από τη λαϊκή βάση του κόμματος, καθώς την έλλειψη προσιτότητας του.

Οι πληγές ωστόσο του κόμματος παραμένουν ανοιχτές και είναι δύσκολο να επουλωθούν. Αυτός ο ενάμισι μήνας της πρωθυπουργίας έδειξε την αδυναμία των Τόρις να κυβερνήσουν, καθώς επέλεξαν τη φαινομενικά λιγότερο κακή πρωθυπουργό, παρά τον καλύτερο για τη θέση .

Οι εσωτερικές έριδες δηλαδή ουσιαστικά είχαν ως αποτέλεσμα να διακινδυνεύσουν την πορεία της χώρας και αυτό είναι κάτι που το εκλογικό κοινό μπορεί να τους το χρεώσει.

Ωστόσο, η αποτυχημένη μεταβατική λύση της Λιζ Τρας δεν είναι μόνο αυτό που στοιχίζει στους Τόρηδες. Η επιλογή τους να στηρίξουν και να υλοποιήσουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται ανεπαρκής για να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντίθετα, μπορεί να στοιχίσει ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, με τις διεργασίες για τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος απόσχισης της Σκωτίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι πλέον δηλαδή ορατές οι συνέπειες των πράξεων των Συντηρητικών και αρχίζουν να φαίνονται στο πλατύ κοινό. Σε περίπτωση άλλωστε που γίνονται εκλογές σήμερα τα αποτελέσματα τους προμηνύοντας καταστροφικά. Αυτό είναι κάτι που έχουν καταλάβει οι μεγάλοι αντίπαλοι τους στο στρατόπεδο των Εργατικών, αυξάνοντας περισσότερο την πίεση στο συμπιεσμένο συντηρητικό κόμμα.