Την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών αποφάσισε η Βουλή της γειτονικής χώρας, ενώ σε δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ παρουσίασε το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες των Σκοπίων, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια ιστορική απόφαση «που καθορίζει το μέλλον της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, ο οποίος συνεχίζει να προβάλει ως «επίτευγμά» του την αναγνώριση της «Μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, εξέφρασε την ελπίδα η αντιπολίτευση να υποστηρίξει το δημοψήφισμα, ενώ ζήτησε τη μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων.
«Γνωρίζω ότι το δημοψήφισμα θα είναι συμβουλευτικό. Και πάλι, θα ήθελα να καλέσω την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία και θα ήθελα επίσης να καλέσω τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν μαζικά. Γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που καθορίζει το μέλλον της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», δήλωσε ο Ζάεφ.
Επίσης, ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες θα είναι το εξής: «Υποστηρίζετε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ στηρίζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;».
Υπενθυμίζεται πως ο Ζ. Ζάεφ μιλώντας στη Βουλή της πΓΔΜ πριν λίγες μέρες προειδοποίησε ότι εάν δεν εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι η «Μακεδονία» θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επανέλαβε το βασικό επιχείρημα που θα επιστρατεύσει όπως φαίνεται και στην καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «αναγνωρίζει τη Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και κανένας πια δεν μπορεί να τα αρνηθεί. Αυτό είναι ένα σπουδαίο και ιστορικό επίτευγμα» είπε ο κ. Ζαεφ και απέρριψε τις επικρίσεις ότι η «χώρα δεν έχει όνομα τώρα».
Ο Ζ. Ζαεφ τόνισε ότι εάν η Συμφωνία εγκριθεί τότε θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και το όνομα της χώρας θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Διαβάστε ακόμα:
- Ανακοινώνει το Δημοψήφισμα ο Ζάεφ, με «σημαία» τη «Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα