Του Γιάννη Μαντζίκου
Οι Ουκρανοί πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με απόλυτο φαβορί, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τον κωμικό ηθοποιό Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 31 Μαρτίου, ο Ζελένσκι πήρε 30,2% των ψήφων έναντι %16,4 του απερχομένου πρόεδρου Πέτρο Ποροσένκο και 13,1% της πρώην προέδρου Γιούλια Τιμόσενκο.
Οι πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν λοιπόν, τον ηθοποιό ως τον επικρατέστερο νικητή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Reiting έδειξε ότι ο Ζελένσκι συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 57,9%, ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέτρο Ποροσένκο 21,7%.
«Μπήκα στην μάχη για την προεδρία της Ουκρανίας και μετά με αποκάλεσαν κλόουν. Είμαι ένας κλόουν και είμαι πολύ υπερήφανος γι' αυτό», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook.
Η πρωτιά του Ζελένσκι που δεν έχει καμιά πολιτική εμπειρία, οφείλεται όπως υποστηρίζουν αναλυτές, στον χαρακτήρα που ενσαρκώνει στην τηλεόραση. Σημειώνεται ότι πρωταγωνιστεί σε τηλεοπτική σειρά που μόλις εγκαινίασε τον τρίτο κύκλο της με τίτλο «Ο υπηρέτης του λαού». Στην σειρά αυτή, κεντρικός ήρωας είναι ένας καθηγητής Ιστορίας σε σχολείο στο Κίεβο, ο οποίος έπειτα από ένα βίντεο που ανεβάζει στο Youtube, εντελώς απρόσμενα καταλήγει πρόεδρος της χώρας του. Ως εκ τούτου, ο δημοφιλής ηθοποιός διεξήγαγε μία διαφορετική από το συνηθισμένο προεκλογική εκστρατεία, καθώς δεν έδωσε ομιλίες ούτε πολλές συνεντεύξεις, επιλέγοντας να δώσει παραστάσεις stand up comedy.
Προφανώς, η δημοτικότητα του Ζελένσκι έχει βαθύτερα αίτια. Αυτά μπορούν να αναζητηθούν στην αγανάκτηση του μέσου Ουκρανού πολίτη για την οικτρή κατάσταση της χώρας, την ενδημική διαφθορά, την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την ήττα στον εμφύλιο πόλεμο με τους Ρωσο(φωνο)υς αντάρτες στην Ανατολή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του Ζελένσκι ζουν στις ανατολικές περιοχές της χώρας, που υποφέρουν περισσότερο από την ανέχεια. Εκεί, ο Ποροσένκο υπολογίζει σε μονοψήφιο ποσοστό.
Ο Ποροσένκο από την πλευρά του που είναι πρόεδρος της χώρας από το 2014, κατεβαίνει υπό το σύνθημα «στρατός, γλώσσα, θρησκεία». Χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό πολλά από τα παραπάνω προβλήματα, έχοντας να επιδείξει ως «επίτευγμα» τη σχετικά πρόσφατη απόσχιση της Ουκρανικής εκκλησίας από τη Ρωσική. Συν τοις άλλοις, ο Ποροσένκο «βαραίνεται» με την εχθρικότητα του, προς τη χρήση της ρωσικής γλώσσας, την ώρα που το 43% με 46% των συμπολιτών του, μιλούν στο σπίτι ρωσικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζελένσκι όπως και ο Ποροσένκο θεωρούνται φιλοδυτικοί, με την διαφορά ότι ο πρώτος έχει πει ότι θα κάνει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, ενώ ο Ποροσένκο τάσσεται αναφανδόν υπέρ. Σημειώνεται πάντως ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η Βουλή ψήφισε με 334-17 να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα ότι οι στρατηγικοί στόχοι της χώρας είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να θυμάται κανείς ότι πιο σημαντικές από τις προεδρικές θα είναι οι βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου, καθώς ο πρόεδρος λίγα πράγματα μπορεί να κάνει χωρίς τη στήριξη της Βουλής.
AP Photo