Του Γιώργου Παυλόπουλου
Στον αέρα παραμένει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ. Μετά την πρόσφατη αναβολή που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου – καθώς τόσο η Γερμανία όσο και άλλοι από τις τάξεις των «28» εμφανίστηκαν ανέτοιμες να δώσουν το πράσινο φως – τώρα εκφράζονται φόβοι ότι αυτό δεν θα γίνει ούτε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, ενδεχομένως ούτε μέχρι το τέλος του έτους.
Οι αιτίες, βεβαίως, δεν είναι ίδιες για τις δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Όσον αφορά στην Αλβανία, το πολιτικό χάος που επικρατεί αποτελεί αναμφίβολα αποτρεπτικό παράγοντα για τους Ευρωπαίους. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένοι που επιμένουν ότι εάν ανοίξει η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πιο εύκολα.
Εκλογές-φάρσα στην Αλβανία
Σε κάθε περίπτωση, το χάος είναι κάτι που επιβεβαιώθηκε και στις χθεσινές δημοτικές εκλογές, οι οποίες έμοιαζαν κυριολεκτικά με... φάρσα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, είχε εκδώσει διάταγμα για την αναβολή τους – ενώ την περασμένη Πέμπτη εξέδωσε και νέο, με το οποίο τις προσδιόριζε για τις 13 Οκτωβρίου.
Η διεξαγωγή τους, λοιπόν, στηρίχθηκε ουσιαστικά μόνο από το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα και από ορισμένα μικρότερα, ήσσονος σημασίας. Η δε αντιπολίτευση και κυρίως το Δημοκρατικό Κόμμα, όχι απλώς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το όποιο αποτέλεσμα ανακοινωθεί, αλλά από νωρίς παρουσίαζε στοιχεία για πρωτόγνωρα χαμηλή συμμετοχή, ισχυριζόμενη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τη δικαίωσε με την αποχή της.
Έτσι, στην πράξη, στα Τίρανα θα συνεχίσει να υπάρχει διαρχία για αρκετό διάστημα ακόμη, κάτι που πιθανότατα συνεπάγεται ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός.
Τι φοβάται ο Πεντάροφσκι
Εξίσου δύσκολα και περίπλοκα είναι τα πράγματα και όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, έστω κι αν η χώρα κατάφερε να εκπληρώσει τυπικά τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί, εγκρίνοντας τις συνταγματικές αλλαγές «δια πυρός και σιδήρου». Κι αυτό, προφανώς, ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα, ειδικά σε όσους πρωταγωνίστησαν στις παραπάνω διαδικασίες – οι οποίοι τώρα πιέζουν ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Σκόπια, έστω κι αν οι αντίστοιχες με τα Τίρανα παραμείνουν στον «πάγο».
«Στην περίπτωση που το φθινόπωρο η ΕΕ μεταθέσει για μια ακόμη φορά την εκπλήρωση της επιθυμίας της Βόρειας Μακεδονίας, τότε θα υπάρξουν πολύ αρνητικές συνέπειες για τους φιλοευρωπαίους πολιτικούς στη χώρα και η υποστήριξη προς την ΕΕ θα μειωθεί κατά πολλές ποσοστιαίες μονάδες», προειδοποίησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι η Μπούντεσταγκ θα πει το ΟΚ ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
«Κάναμε όλα όσα μας ζήτησε η ΕΕ», όμως «φοβόμαστε πως το φθινόπωρο θα υπάρξουν άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ τα οποία, είτε για τεχνικούς λόγους είτε για πολιτικούς λόγους είτε εξαιτίας μιας εσωτερικής δυναμικής θα ζητήσουν λίγους ακόμη μήνες για να αποφασίσουν. Αυτό είναι που φοβόμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ανάμεσα στα άλλα, ο Πεντάροφσκι δείχνει να φοβάται το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής στην Ελλάδα. «Είναι πιθανό ότι από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα προκύψει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα έχει διαφορετική θεώρηση για τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία», είπε στην γερμανική εφημερίδα.
Η πραγματική αιτία
Η ουσία, βεβαίως, είναι ότι το πραγματικό κώλυμμα των Ευρωπαίων δεν έχει να κάνει με αυτές καθαυτές τις εξελίξεις σε Σκόπια και Τίρανα, αλλά με τις μεταξύ τους αντιθέσεις για το μέλλον της ΕΕ. Άλλωστε – όπως εύλογα έχει σημειώσει και ο Εμανουέλ Μακρόν – εάν οι «28» δεν γνωρίζουν προς τα πού θα οδηγήσουν το καράβι, πώς θα εντάξουν σε αυτό και νέους επιβάτες;
Gareth Fuller/PA via AP