Του Γιώργου Παυλόπουλου
Πριν από δέκα ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποκαλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση «εχθρό» των Ηνωμένων Πολιτειών, τουλάχιστον στα ζητήματα του εμπορίου. Λίγες ώρες αργότερα, η Κομισιόν επέβαλε το υψηλότερο πρόστιμο στην ιστορία της -ύψους 5 δισ. δολαρίων- σε βάρος της Google, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος κατηγόρησε την Ευρώπη ότι τόσα χρόνια εκμεταλλευόταν τις ΗΠΑ και υποσχέθηκε ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα.
Όπως είναι φανερό, το κλίμα στις σχέσεις των δύο εταίρων είναι κάθε άλλο παρά ιδανικό ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στον Λευκό Οίκο, που έχει προγραμματιστεί για τις 8.30 ώρα Ελλάδας. Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος της Κομισιόν μοιάζει λιγότερο με διαπραγματευτή και περισσότερο με ένα... καμικάζι ζωσμένο με δασμούς, ο οποίος είναι αποφασισμένος να πατήσει το κουμπί στην περίπτωση που ο συνομιλητής του συνεχίσει να μένει αμετακίνητος στις θέσεις του.
Για του λόγου το αληθές, η αρμόδια για το εμπόριο επίτροπος που συνοδεύει τον Γιουνκέρ στην Ουάσινγκτον, η Σεσίλια Μάλμστρομ, προανήγγειλε την επιβολή δασμών 20 δισ. δολαρίων σε βάρος αμερικανικών προϊόντων στην περίπτωση που οι ΗΠΑ υλοποιήσουν την απειλή τους και επιβάλλουν δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. «Προσπαθήσαμε στο παρελθόν στις διαπραγματεύσεις για την TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) να πείσουμε τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν αυτή τη νομοθεσία. Ήταν εντελώς αδύνατο. Δεν μετακινήθηκαν ούτε χιλιοστό», είπε η Μάλμστρεμ σε συνέντευξή της σε σουηδική εφημερίδα.
Αλλά και ο Τραμπ από την πλευρά του, ούτε μένει με σταυρωμένα τα χέρια ούτε περιορίζεται σε φραστικές απειλές. Σε αυτό το πλαίσιο, χθες, ανακοίνωσε την παροχή έκτακτης βοήθειας ύψους 12 δισ. δολαρίων, με τη μορφή επιδοτήσεων, για τους γεωργούς που πλήττονται από τους δασμούς που επέβαλαν σε κάποια αμερικανικά προϊόντα η Ε.Ε., η Κίνα και ο Καναδάς ως αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ.
«Οι δασμοί είναι το καλύτερο πράγμα. Είτε οι χώρες που έχουν εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ θα διαπραγματευτούν μια δίκαιη συμφωνία είτε θα υποστούν τους δασμούς μας. Είναι τόσο απλό», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, λίγο προτού συναντηθεί με τον Γιουνκέρ. Μάλιστα, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί και συνεργάτες του επιχείρησαν να κάνουν ρελάνς, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπογράψουν μια συμφωνία με την ΕΕ που θα προβλέπει την πλήρη και άνευ όρων κατάργηση όλων των δασμών και επιδοτήσεων -αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι είναι η Ευρώπη και όχι η Αμερική που επωφελούνται από το υπάρχον καθεστώς.
Όλες οι ενδείξεις συνάδουν, λοιπόν, με το συμπέρασμα ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν συνιστά πλέον μια απειλή, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κι αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό των εμπλεκόμενων χωρών. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιν, τόνισε ότι οι δασμοί δεν αποτελούν την κατάλληλη απάντηση, ενώ ο προερχόμενος από το ίδιο κόμμα γερουσιαστής Ρον Τζόνσον δήλωσε: «Μοιάζουμε ολοένα περισσότερο με μια σοβιετικού τύπου οικονομία: Κομισάριοι αποφασίζουν ποιος δικαιούται και ποιος όχι να κάνει επενδύσεις και κυβερνητικοί επίτροποι καταστρώνουν σχέδια για το πώς θα υπάρξουν τα μέγιστα οφέλη».
Θα πείσουν, άραγε, τον πρόεδρό τους;
AP Photo/Markus Schreiber, pool