Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε σήμερα τη Μάλτα να επιτρέψει την αποβίβαση τουλάχιστον 400 μεταναστών που παραμένουν σε τέσσερα τουριστικά σκάφη λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα του μεσογειακού νησιού.
Ορισμένοι από τους μετανάστες παραμένουν στη θάλασσα για περισσότερο από ένα μήνα μετά τη διάσωσή τους από μη αξιόπλοα σκάφη βόρεια της Λιβύης απ' όπου είχαν ξεκινήσει με προορισμό την Ευρώπη. Η Μάλτα, που ναύλωσε τα τουριστικά σκάφη, επιμένει ότι δεν μπορεί να τα αφήσει να φθάσουν στη ξηρά επειδή τα λιμάνια της είναι κλειστά μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού.
«Η κατάσταση περισσότερων από 400 ανθρώπων που παραμένουν σε ιδιωτικά σκάφη ακριβώς έξω από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας είναι μη βιώσιμη και απαιτεί άμεση δράση», ανέφερε σε μια δήλωση η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Η Μάλτα λέει επίσης πως οι περισσότερες δεσμεύσεις εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρουν ορισμένους από τους μετανάστες δεν έχουν τηρηθεί και ότι τα κέντρα κράτησης στο έδαφός της έχουν κορεστεί.
Γυναίκες και παιδιά επιτράπηκε, ωστόσο να αποβιβαστούν για ανθρωπιστικούς λόγους. Η κατάσταση των ανδρών που έμειναν πάνω στα σκάφη παραμένει ασαφής, αν και φωτογράφοι που κατάφεραν να προσεγγίσουν ένα από αυτά είπαν πως οι επιβαίνοντες φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Μάλτας ναύλωσε ένα αλιευτικό σκάφος για να διασώσει μετανάστες στη θάλασσα και να τους οδηγήσει πίσω στη Λιβύη, προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Παρά τις προκλήσεις παραμένει σημαντικό να μην αναληφθεί καμία δράση από κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα έχει ως αποτέλεσμα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, την επιστροφή μεταναστών [που διασώζονται] στη θάλασσα σε τόπους όπου αντιμετωπίζουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η Μιγιάτοβιτς.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Μάλτα και η Λιβύη θα δημιουργήσουν δύο «κέντρα συντονισμού» στην Τρίπολη και στη Βαλέτα από τον Ιούλιο προκειμένου να ενισχύσουν τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα επίσημη πηγή.
Αυτά τα δύο κέντρα, που θα εγκατασταθούν στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, «θα προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης στη Λιβύη και στην περιοχή της Μεσογείου», σύμφωνα με ένα πρωτόκολλο συμφωνίας ανάμεσα στη Μάλτα και στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, με έδρα την Τρίπολη, Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο της Μάλτας χθες Τετάρτη.
Η Μάλτα, η πιο μικρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο από άποψη μεγέθους όσο και πληθυσμού, διαμαρτύρεται εδώ και καιρό ότι είναι υποχρεωμένη να αναλαμβάνει μόνη της το βάρος της άφιξης μεταναστών με προέλευση την εμπόλεμη Λιβύη.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Εβαρίστ Μπαρτόλο, δήλωσε χθες στη Βουλή πως «η ΕΕ έχει την ευθύνη να καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία με τη Λιβύη προκειμένου να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση».
«Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στη Μάλτα είναι δυσανάλογος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Μπαρτόλο.
Από το 2005, μόνο το 8% των παράτυπων μεταναστών στη Μάλτα μεταφέρθηκαν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, είπε ο Μαλτέζος υπουργός.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο συμφωνίας, η Μάλτα θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια αύξηση της οικονομικής υποστήριξης προκειμένου να βοηθηθεί η ΚΕΕ να ασφαλίσει τα νότια σύνορά της και να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε χθες τα κράτη-μέλη να δείξουν «αλληλεγγύη» και «συλλογική ευθύνη» στο θέμα των μεταναστών που έχουν αποκλειστεί ανοικτά των χωρικών υδάτων της Μάλτας.
Στην υπόθεση αυτή, η ΜΚΟ Μεσόγειος SOS κατήγγειλε μια ανθρωπιστική κρίση που «επιδεινώνεται» για να φθάσει «σήμερα σε άνευ προηγουμένου επίπεδα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
AP Photo/Renata Brito, File