Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία, μετά από δύο μήνες συνομιλιών. Ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, διαδέχεται την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.
Τα τρία κόμματα γνωστά ως «φωτεινός σηματοδότης», λόγω των χρωμάτων τους, κόκκινο, πράσινο και κίτρινο, κατέληξαν στη συμφωνία μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις δύο μηνών, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κέρδισαν με μικρή διαφορά τις εθνικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.
Ο Σολτς, των Σοσιαλδημοκρατών, θα είναι ο νέος καγκελάριος, η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, συναρχηγός του κόμματος, θα αναλάβει νέο ρόλο «υπερυπουργού» στο υπουργείο Οικονομικών με στόχευση την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), θα γίνει ο νέος υπουργός Οικονομικών. Ο Χουμπέρτους Χάιλ του SPD φέρεται να είναι ο μόνος υπουργός από την παλιά κυβέρνηση - μεγάλος συνασπισμός μεταξύ του SPD και του συντηρητικού CDU/CSU της Μέρκελ - που θα διατηρήσει τη θέση του ως υπουργός Εργασίας.
Αναλυτικά, το SPD παίρνει εκτός από την καγκελαρία και τον προσωπάρχη της και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας, οι Πράσινοι την αντικαγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας - Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας και το FDP τα υπουργεία Οικονομικών. Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας.
Θα πρόκειται για μια από τις νεότερες κυβερνήσεις της Γερμανίας, όσον αφορά την ηλικία των μελών της.
Προτεραιότητα οι δράσεις για το κλίμα
Πρόκειται επίσης για την πρώτη τριμερή συμμαχία σε εθνικό επίπεδο στη γερμανική πολιτική ιστορία, καθώς και για την πρώτη κυβέρνηση που θέτει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην κορυφή της ατζέντας της σε όλα τα υπουργεία, ως προτεραιότητα έκτακτης ανάγκης.
Τα μέρη φέρεται να έχουν συμφωνήσει να δεσμευτούν στη σταδιακή κατάργηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030, με απαγόρευση κινητήρων εσωτερικής καύσης και τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο έως το 2040.
Αλλά η πιο άμεση πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση θα είναι ο έλεγχος του χειρότερου κύματος κορονοϊού στη Γερμανία από όταν ξεκίνησε η πανδημία, με προτεραιότητα τη σημαντική αύξηση των εμβολιασμών.
«Ο φωτεινός σηματοδότης πραγματικότητα!»
Ο «φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα!», δήλωσε πριν από λίγο ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, καθώς και την Προγραμματική Συμφωνία των εταίρων.
Σε 177 σελίδες περιγράφονται οι πολιτικές στις οποίες κατέληξαν και θα εφαρμόσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι εταίροι.
Εφόσον επικυρωθεί τις επόμενες μέρες από τα τρία κόμματα, η συμφωνία θα υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου και λίγες μέρες μετά ο Όλαφ Σολτς θα ορκιστεί νέος καγκελάριος.
Οι μεταξύ τους διαφορές
Υπάρχουν πολλές εικασίες για το πώς θα λειτουργήσουν τα τρία κόμματα, λόγω των σημαντικών μεταξύ τους διαφορών. Οι Πράσινοι πίεσαν για τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για την ανάπτυξη των υποδομών.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τους φόρους και να χαλαρώσουν τους κανόνες για το χρέος, προκειμένου να προχωρήσουν σε αυξημένες δαπάνες.
Στον αντίποδα, το FDP, το οποίο είναι γνωστό πως μάχεται υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έχει αποκλείσει τις αυξήσεις φόρων από την ατζέντα του και απορρίπτει κάθε χαλάρωση όσον αφορά το ύψος του χρέους.
Με τον Λίντνερ του FDP να έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Οικονομικών, το πιθανότερο είναι ότι θα επικρατήσουν οι επιλογές των Φιλελευθέρων περισσότερο από εκείνες των Πρασίνων, όπως προκύπτει και από τις αναφορές στο Σύμφωνο Σταθερότητας που περιλαμβάνει η προγραμματική συμφωνία.
«Ευέλικτο» το Σύμφωνο Σταθερότητας
Αναλυτική, «το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει αποδείξει την ευελιξία του», αναφέρουν SPD, Πράσινοι και FDP στην προγραμματική συμφωνία και επισημαίνουν ότι θέλουν το σύμφωνο να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Στη βάση του θέλουμε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα του χρέους και να φροντίσουμε για βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις. Η περαιτέρω ανάπτυξη των δημοσιονομικών κανόνων θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε αυτούς τους στόχους, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους ενόψει των σύγχρονων προκλήσεων.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να γίνει πιο απλό και πιο διαφανές, ώστε να ενισχυθεί και η εφαρμογή του», αναφέρουν οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι και καταλήγουν:
Θέλουμε να ενδυναμώσουμε και να εμβαθύνουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Θέλουμε, με το Πρόγραμμα Ανάκαμψης, να επιτευχθεί σε όλη την Ευρώπη ταχεία και εμπροσθοβαρής ώθηση μετά την κρίση. Αυτό είναι και προς στο θεμελιώδες γερμανικό συμφέρον».
Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν 22 ομάδες εργασίας και 300 διαπραγματευτές. Σχεδόν καμία πληροφορία δεν διέρρευσε, παρόλο που ορισμένοι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν πως υπήρξαν στιγμές έντασης και εκνευρισμού.