Την επίσημη «ανακωχή» στην 17ετή ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για τις κρατικές στηρίξεις στις κατασκευάστριες αεροσκαφών Boeing και Airbus που είχε οδηγήσει σε επιβολή εκατέρωθεν δασμών ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς περνάμε από την αντιπαράθεση στη συνεργασία» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Η εκπρόσωπος του εμπορίου των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, διατύπωσε τις σκέψεις της Ουάσινγκτον για τη συμφωνία, που τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στην απειλή που δημιουργεί η νεοεμφανιζόμενη βιομηχανία αεροσκαφών της Κίνας. H Τάι είπε ότι «Έχουμε δεσμευτεί για ουσιαστική συνεργασία» με τις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν όλη την νύχτα της Δευτέρας συνομίλησε με τα κράτη-μέλη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από την σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ με την παρουσία του Τζο Μπάιντεν, στις Βρυξέλλες.
«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την άρση πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 όλων των πρόσθετων/τιμωρητικών δασμών και στις δύο πλευρές που συνδέονται με τη διαμάχη μας για τον χάλυβα και το αλουμίνιο», αναφέρει το προσχέδιο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτερες παγκοσμίως εμπορικές δυνάμεις, μαζί με την Κίνα, αλλά ο Τραμπ προσπάθησε να θέσει την ΕΕ στο περιθώριο. Αφού τερμάτισε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, η κυβέρνηση Τραμπ επικεντρώθηκε στη συρρίκνωση του αυξανόμενου αμερικανικού ελλείμματος στο εμπόριο αγαθών.
Η κίνηση αυτή επηρεάζει αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και από τις δύο χώρες. Από τρακτέρ έως κρασί και τυριά. Η αναστολή δασμών θα τους επηρεάσει όλους. Από τους Γάλλους οινοποιούς έως τους Γερμανούς αρτοποιούς και τους παραγωγούς οινοπνευματωδών ποτών των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.
Η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ξεκίνησε το 2004, όταν οι Ευρωπαϊκές αρχές ανακοίνωσαν ότι η Boeing έλαβε παράνομες επιδοτήσεις ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ομοσπονδιακές και τις τοπικές αρχές. Αντίστοιχη καταγγελία έκανε την ίδια χρονιά και η Ουάσιγκτον για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην Airbus.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) επέτρεψε στην Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε αγαθά της ΕΕ αξίας έως 6,3 δις ευρώ το 2019.
Ένα χρόνο αργότερα, αποφάσισε ότι το μπλοκ των 27 χωρών θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς σε 3,4 δις ευρώ αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η ΕΕ επέβαλε δασμούς σε αγαθά και υπηρεσίες των ΗΠΑ, λόγω παράνομης βοήθειας στην Boeing.
Η κίνηση πραγματοποιήθηκε μόνο λίγες εβδομάδες αφότου οι διεθνείς διαιτητές έδωσαν στην ΕΕ το πράσινο φως για μια τέτοια δράση.
Ο Οργανισμός Εμπορίου είχε θεωρήσει παράνομη την αμερικανική υποστήριξη για την Boeing. Και είπε ότι η ΕΕ θα μπορούσε αυτό να το αντισταθμίσει με περιορισμένο ποσό κυρώσεων για το αμερικανικό εμπόριο.
Ο ΠΟΕ είχε αποφανθεί ότι η Boeing είχε άδικο πλεονέκτημα έναντι της Airbus λόγω φορολογικών ελαφρύνσεων από την πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου κάποτε είχε την έδρα της η Boeing.
H Boeing χαιρέτισε την ανακωχή που συμφώνησαν Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες
Από την πλευρά της η αμερικανική αεροπορική εταιρία Boeing χαιρέτισε την πεντάχρονη ανακωχή που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι «κάθε μελλοντική κυβερνητική στήριξη για την ανάπτυξη ή την παραγωγή εμπορικών αεροσκαφών θα πρέπει να υπόκειται στους όρους της αγοράς».
«Η Boeing θα στηρίξει πλήρως τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για να διασφαλιστεί η τήρηση των αρχών αυτής της συμφωνίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.